100 miljoner till utökat Syrien-bistånd

Bistånd • Publicerad 11 oktober 2019
Sveriges bistånd ska utökas med 100 miljoner.
Sveriges bistånd ska utökas med 100 miljoner.Foto: Lefteris Pitarakis

Med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien planerar Sverige att utöka sitt bistånd till Syrien med 100 miljoner kronor, rapporterar . Beslutet ska tas i nästa vecka.

– Det finns stora humanitära behov kring flyktinglägren redan sen tidigare. Nu efter det som hänt så finns ännu fler flyktingar och ännu större behov av grundläggande saker som mat, vatten och tak över huvudet, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Pengarna ska slussas via biståndsmyndigheten Sida till etablerade organisationer som UNHCR och OCHA. Att beslutet om utökat bistånd sammanfaller med den turkiska offensiven ska inte ses som ett politiskt ställningstagande mot Turkiet, hävdar Peter Eriksson.

– Vi har jobbat i sju år i Syrien sedan kriget startade. Både i grannländerna men också inne i Syrien. Nu ser vi att problemen håller på att ytterligare förvärras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.