16 personer åtalas för bluff med bank-id

Brott • Publicerad 6 april 2019
Linköpings tingsrätt ska pröva åtalet om telefonbedrägerier. Arkivbild.
Linköpings tingsrätt ska pröva åtalet om telefonbedrägerier. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Genom att lura offren att logga in i sin nätbank med bank-id har totalt 700 000 kronor försvunnit från framför allt äldre personer.

Nu ska Linköpings tingsrätt få bedöma tre olika åtal mot sammanlagt 16 personer som enligt åklagaren ägnat sig åt telefonbedrägerier mot äldre.

De som nu åtalas är män och kvinnor från övre tonåren upp till 30-årsåldern.

Bedrägerimetoden har fått stor uppmärksamhet, då bluffmakarna på ett mycket trovärdigt sätt lurat sina offer att släppa in dem in sina nätbanker där de snabbt flyttar pengar till egna konton. En äldre man i 80-årsåldern blev av med en halv miljon på ett bräde, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Bedrägerimetoden är relativt ny, men nu har polisens arbete gett resultat, enligt polisområde Öst.

Fler personer sitter häktade, och fler åtal än de tre som nu kommit är att vänta under våren och sommaren. Enligt polisen har antalet telefonbedrägerier av den här typen minskat ordentligt de senaste månaderna, troligen på grund av mer information från banker och polisens brottsförebyggande arbete.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.