Annons

19 miljoner år gammal jättepapegoja hittad

Nya Zeeland • Publicerad 7 augusti 2019
Resterna av en enorm, forntida släkting till dagens papegojor har hittats i Nya Zeeland. Arkivbild.
Resterna av en enorm, forntida släkting till dagens papegojor har hittats i Nya Zeeland. Arkivbild.Foto: Carlos Giusti/AP/TT

Kvarlevorna efter en jättepapegoja, stor som en halv vuxen människa, har hittats i Nya Zeeland. Att döma av benresterna var fågeln omkring en meter hög och vägde cirka sju kilo när den flaxade på jorden, för cirka 19 miljoner år sedan.

Fyndet gjordes redan 2008 i Saint Bathans i södra Nya Zeeland, men blev liggande i elva år eftersom ingen säkert visste vad benresterna tillhörde för varelse. Men i år pusslade en grupp paleontologer ihop resterna av fågeln, ett arbete som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters.

Annons

– Den kan ha flugit, men vi skulle nog sätta våra pengar på att den inte gjorde det, säger Paul Scofield, kurator i naturhistoria vid Canterbury Museum.

Papegojan har fått namnet Heracles inexpectatus – Heracles för sin storlek och inexpectatus för att det utgjorde ett så oväntat fynd.

– Heracles, som den största papegojan någonsin, hade utan tvivel en massiv näbb som kunde öppna allt den önskade. Den kan ha ätit mer än vanlig papegojmat, möjligen även andra papegojor, säger Mike Archer vid det paleontologiska forskningscentret vid University of NSW.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons