Döms till vård för mordförsök i busskur

Mordförsöket i en busskur i Malmö avbröts av en tutande bilist. Men den 27-åriga kvinnan som slagits i huvudet med en träpinne och en glasflaska fick livshotande skador. Nu döms en 22-årig man till vård.
Brott • Publicerad 13 mars 2020
Polisens kriminaltekniker i arbete på busshållplatsen där en 27-årig kvinna överfölls i november förra året. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker i arbete på busshållplatsen där en 27-årig kvinna överfölls i november förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efteråt var kvinnan nersövd i en vecka och fick sedan genomgå en stor operation, berättade en anhörig under rättegången. Hon hade bland annat fått blödningar i hjärnan och omfattande frakturer i ansiktsskelettet.

Kvinnan vårdas fortfarande på sjukhus efter överfallet i november och har inget minne av händelsen. Hon har stora problem med minnet och tankeförmågan.

"Besinningslöst våld"

I polisförhör har 22-åringen varit tydlig med att hans mål var att den attackerade kvinnan skulle dö, skriver Malmö tingsrätt i domen. Våldet hon utsattes för var besinningslöst och mycket kraftigt, konstaterar domstolen också.

Den 22-årige mannen döms för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och ska betala lite mer än 200 000 kronor i skadestånd.

Efter överfallet i busskuren följde 22-åringen efter en man i 30-årsåldern, utrustad med ett träföremål i handen. Han var bara några få meter ifrån mannen då två cyklister passerade och förloppet avbröts. Här bedömer domstolen att han gjorde sig skyldig till förberedelse till grov misshandel.

Jagad med slägga

Han döms också för misshandel mot sin bror sommaren 2018. Efter att ha slagit brodern jagade han honom med en slägga i handen, men hann inte ikapp.

Anhöriga har tidigare berättat att de slagit larm till både polisen och psykiatrin före mordförsöket mot kvinnan på busshållplatsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.