Tegnell kan inte bekräfta Löfvens prognos
Hittills har 6 443 personer bekräftats smittats av coronaviruset i Sverige. Av dödsfallen har 328 skett bland personer som är över 70 år gamla. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik på lördagen. Totalt 373 dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats och av de avlidna är 219 män och 154 kvinnor.
Antalet som har eller just nu intensivvårdats ligger på 520 personer.
Under fredagen konstaterade statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i Dagens Nyheter att tusentals människor kommer att dö av covid-19 i Sverige.
– Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det, sade Löfven.
Inga prognoser
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger till TT att han inte vet vad statsministern grundar sitt uttalande på.
– Men det är så det ser ut i många andra länder så det är väl inte helt omöjligt att det blir så, säger han.
Enligt Tegnell fokuserar inte myndigheten på att ta fram prognoser för antalet döda.
– Det är inte det vi tycker är det viktigaste, utan det viktigaste är att vården får siffror på hur många som behöver vårdas på intensivvården eller liknande. Det har vi modellerat hela tiden. Antalet dödsfall beror på så många olika saker så alla sådana mått blir väldigt, väldigt svåra, både att göra och tolka.
TT: Så ni tar inte fram specifika prognoser för hur många dödsfall vi kan få?
– Nej det har vi inte planerat just nu.
Siffrorna är tydliga. Just nu verkar viruset drabba män hårdare än kvinnor. Förutom att fler män än kvinnor har avlidit är tre fjärdedelar av de 520 som intensivvårdats män.
Andra riskfaktorer
Att peka ut kön som en särskild riskfaktor vore dock förhastat, menar Anders Bergqvist, som är virusforskare vid Uppsala universitet.
– Det är inte en så stor skillnad mellan könen gällande dödlighet jämfört med andra parametrar som till exempel ålder, säger han.
Att fler män intensivvårdas är något att hålla ögonen på. Om trenden fortsätter är det anmärkningsvärt men ännu är det svårt att fastställa att risken är större för män, enligt virusforskaren.
Det finns dock några tänkbara förklaringar till den manliga överrepresentationen.
– En större andel män röker vilket verkar öka risken vid coronainfektion. Samma sak gäller för hjärt- och kärlsjukdomar och även där är män överrepresenterade, säger Anders Bergqvist.