Annons

38-årige Michele: Folk bunkrar handsprit

Michele Cestari, 38, har skickats hem från jobbet i miljonstaden Milano på obestämd tid efter virusutbrottet.
Han säger att butikerna har sålt slut på handsprit och städprodukter.
Coronavirus • Publicerad 24 februari 2020
Michele Cestari, 38, jobbar hemifrån på grund av virusutbrottet i norra Italien.
Michele Cestari, 38, jobbar hemifrån på grund av virusutbrottet i norra Italien.Foto: Privat

Fastighetsteknikern Michele Cestari hade knappt hunnit börja arbetsdagen på kontoret i Milano när chefen samlade honom och hans kollegor i ett mötesrum på måndagsförmiddagen och berättade att de skulle åka hem igen.

– Hon sade att vi skulle arbeta hemifrån veckan ut, och att hon inte visste om vi kunde komma tillbaka till kontoret under nästa vecka, säger han över telefon från norra Italien.

Annons

På tågresan från och tillbaka till lägenheten i småstaden Peschiera del Garda utanför Milano, reagerade han på att det inte var samma trängsel på den vanligtvis proppfulla centralstationen Stazione di Milano Centrale.

– Den här morgonen var helt otrolig, det var bara ett hundratal personer i tunnelbanan. På tåget var det några som sade att de ville resa till vänner som bor utanför Milano, säger han.

– Vi oroar oss för det som händer, det känns väldigt konstigt.

Invånarna bunkrar handsprit

Stämningen i Peschiera del Garda är lugn eftersom smittan ännu inte har nått staden med de omkring 10 000 invånarna, även om många pratar om virusutbrottet.

– Många har tagit sig till snabbköpen för att bunkra. Särskilt städprodukter och sanitetsprodukter som handsprit, den typen av produkter är helt slutsålda.

– Jag har sett hur handsprit säljs på nätet för 500 euro (motsvarande runt 5 300 kronor) per flaska. Det är också väldigt svårt att hitta munskydd, säger Michele.

Hans flickvän Ilaria hörs i bakgrunden av telefonsamtalet. Hon jobbar på ett försäkringsbolag i Milano, och även hon har fått påbud om att jobba hemifrån.

"Vi hoppas att det är överdrivet"

På frågan om han tycker att det verkligen är nödvändigt att stänga arbetsplatser svarar han:

– Vi hoppas att det är överdrivet, men när vi inte har hela bilden klar för oss, och inte vet om antalet smittade kan öka eller inte, är det bättre att offra lite för att inte fler ska smittas, säger Michele.

– I början sades det att inkubationstiden var omkring 15 dagar, nu får vi besked om att den kanske är 24–27 dagar. Det är lång tid att behöva vänta för att vara säker, säger han.

Annons

Han tycker däremot att det är mer tveksamt att sätta hela samhällen i karantän och hindra människor från att resa in och ut.

– Vi tycker alla att det kanske är att ta i för hårt, men om det bara gäller i en vecka är det okej. Om det fortsätter att gälla i två veckor blir det mer komplicerat, och kan bli väldigt komplicerat för ekonomin om det fortsätter längre än så.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons