Annons

Aboriginer kan inte utvisas från Australien

Två män som säger sig tillhöra den aboriginska ursprungsbefolkningen kan inte utvisas från Australien.
Männen kan inte anses vara "utlänningar" trots att de inte har australiskt medborgarskap, enligt en unik dom i landets högsta domstol.
Australien • Publicerad 11 februari 2020
En aboriginsk flagga målad på en vägg i Sydneyförorten Redfern. Arkivbild.
En aboriginsk flagga målad på en vägg i Sydneyförorten Redfern. Arkivbild.Foto: John Pryke/AP/TT

Männen föddes utomlands och har aldrig ansökt om australiskt medborgarskap, men domstolen slår fast att männen enligt landets konstitution inte kan anses vara ”utlänningar”, rapporterar Reuters.

Båda männen har minst var sin australisk förälder och anser att de tillhör ursprungsbefolkningen. De har bott i Australien med permanent uppehållstillstånd, men deras visum drogs tillbaka efter att de 2018, oberoende av varandra, dömdes till över ett år långa fängelsestraff.

Annons

– Den verkliga betydelsen av det här rättsfallet är att aboriginer, oavsett var de är födda, kommer att vara skyddade mot utvisning, säger männens advokat Claire Gibbs, enligt SBS News.

En majoritet av domstolens ledamöter anser att en av männen, född i Nya Zeeland, tillhör ursprungsbefolkningen och att det därför enligt konstitutionen inte är möjligt att utvisa honom.

Däremot var rätten oenig om huruvida den andra mannen, född i Papua Nya Guinea, kan anses vara aborigin eller inte.

Australiens konservativa regering har de senaste månaderna intensifierat arbetet med att utvisa hundratals brottsdömda utlänningar som en del av en hårdare hållning mot migranter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons