Aktiespararna: Granska Vestbergs bonus

Ekonomi • Publicerad 9 december 2019
Ericssons tidigare vd Hans Vestberg ifrågasätts. Arkivbild.
Ericssons tidigare vd Hans Vestberg ifrågasätts. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Som vd för Ericsson fick Hans Vestberg 89 miljoner kronor i bonus. Efter mutskandalen, som kostar telekomföretaget runt tio miljarder kronor i böter till USA, vill Aktiespararna granska bonusen. Vestberg var chef mellan 2010 och 2016, när korruptionen ägde rum i Asien, Mellanöstern och Afrika.

– Om det har begåtts grava brott i bolaget som skadar aktieägarna tycker jag det är rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer, däribland Hans Vestberg, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Svenska Dagbladet.

Även Ericssonägarna Robur Fonder och AMF vill skilja chefer från deras belöningar.

– Finns det pengar att kräva tillbaka av tidigare chefer så ska de krävas tillbaka. Vi utgår från att vd och styrelsen kommer att vidta de åtgärder som är nödvändiga, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF och ledamot i Ericssons valberedning, till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.