Akut miljöfarligt vrak töms på olja

Miljö • Publicerad 9 oktober 2019
Oljeläckage från det förlista fartyget Finnbirch utanför Öland. Arkivbild.
Oljeläckage från det förlista fartyget Finnbirch utanför Öland. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen/TT

Det miljöfarliga vraket Finnbirch utanför Öland fortsätter att läcka olja och nu satsas 11,5 miljoner kronor på sanering. Inuti vraket finns motsvarande 30 villatankar olja, skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett .

Finnbirch, som förliste 2006, är ett av ett 30-tal vrak längs den svenska kusten som bedöms utgöra en akut miljöfara eftersom de innehåller stora mängder olja som riskerar att läcka ut. Totalt finns 300 vrak som klassas som miljöfarliga.

I december 2018 upptäcktes utsläpp från Finnbirch, som ligger på 82 meters djup, vid en av Kustbevakningens rutinflygningar. En specialbyggd container sänktes ner över det läckande vraket för att samla upp den läckande oljan, som sedan pumpades upp. Men fortfarande finns uppemot 85 000 liter olja kvar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.