Ambassadör: Kränkningar mot kineser är rasism
En 13-årig pojke på en skola i Malmö blev slagen, kallad för ett "coronavirus" och en "smittspridare", berättar hans mamma för TT.
En restaurang som talade om att personer med kinesiskt ursprung inte är välkomna har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.
Det Kinesiska riksförbundet i Sverige uppger att ett tjugotal kineser hört av sig de senaste veckorna och berättat om olika händelser där de känt sig illa behandlade med anledning av coronaviruset.
– Vi har också fått berättat för oss från kineser i Sverige att de diskrimineras på grund av virusutbrottet, säger Sverigeambassadören Gui Congyou när han tar emot på den kinesiska ambassaden i Stockholm.
Måste fördömas
Vittnesmål har kommit från barn med kinesisk härkomst om att deras skolkamrater, och ibland även lärare, sagt att man inte ska röra vid kineser, enligt ambassadören.
– Det som händer är beklagligt och bedrövande. Det är rasism.
Gui Congyou kräver att samhället markerar mot diskriminering och nämner Italien som ett positivt exempel. Fyra regionala guvernörer uppmanade nyligen barn som kom tillbaka från Kinaresor att stanna hemma från skolan i två veckor. Det fick premiärminister Giuseppe Conte att ryta ifrån och säga att guvernörerna inte hade mandat för sådana åtgärder och att inget rättfärdigade att sprida sådan rädsla.
– Sverige är ett väldigt öppet land och vi hoppas att de människor som ligger bakom detta tar lärdom av sina misstag och blir mer öppna och inkluderande mot lokala kineser, säger Gui Congyou.
TT: Hur ska samhället hantera detta?
– Jag uppmanar svenskar i allmänhet att fördöma den här rasismen och uttryckligen säga ifrån. I Sverige är rasism olagligt, och jag hoppas att den svenska allmänheten öppet kan deklarera sitt motstånd mot sådana olagliga beteenden.
"Skadar intressen"
Även lärare och föräldrar har en skyldighet att prata med barn om vikten av att vara rationell och inkluderande i sitt bemötande, säger ambassadören. I andra länder har personer med asiatiskt ursprung också vittnat om diskriminering, och som en motreaktion har asiater i Frankrike skapat hashtaggen JeNeSuisPasUnVirus (Jag är inte ett virus).
Det nya coronaviruset slår också mot företag i Kina, som tvingas hålla stängt. När Gui tar upp ämnet håller han en skarp ton mot Sverige.
– Effekterna av det här utbrottet visar att när Kina går bra så gör även andra länder i världen det. När man skadar Kinas intressen så skadar man också sina egna intressen. Det här gäller särskilt för Sverige, ett land som ekonomiskt är väldigt nära sammanflätat med Kina. Förlusten kan till och med vara stor.