Annons

Amerikanska tidningsjättar går ihop

Medier • Publicerad 6 augusti 2019
Dagstidningen USA Today får ny storägare. Arkivbild.
Dagstidningen USA Today får ny storägare. Arkivbild.Foto: Steven Senne/AP/TT

De stora amerikanska mediehusen Gannett och Gatehouse ska gå samman. Det stod klart på måndagen efter att Gannett gått med på att köpas upp av Gatehouses moderbolag New Media Investment Group för motsvarande 13,5 miljarder kronor.

Gannett äger bland annat landets största dagstidning USA Today, samt stora lokala dagstidningar som Detroit Free Press. Gatehouse är mer inriktad på små och medelstora publikationer och äger hundratals lokaltidningar och nyhetssajter.

Sammanslagningen mellan de tidigare rivalerna kommer att skapa USA:s största tidningsgrupp. Men den nya storägaren står inför tuffa utmaningar. Den amerikanska tidningsmarknaden kämpar mot sjunkande upplagor och annonsintäkter. Enligt en studie från förra året har 1 800 amerikanska lokaltidningar gått omkull sedan 2004.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons