Andersson: "Som ni ser är jag inte jätteglad"

Skidor Artikeln publicerades
Ebba Andersson, mitten, kom aldrig i kapp Therese Johaug, vänster, i Ski Tours fjärde etapp.
Foto: Ulf Palm / TT
Ebba Andersson, mitten, kom aldrig i kapp Therese Johaug, vänster, i Ski Tours fjärde etapp.

Ebba Andersson hoppades på första pallplaceringen i Ski Tour – men med dåligt glid på skidorna var hon aldrig nära.

Therese Johaug pressades hårt av landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg men vann igen.

Nej, det vill sig inte för Ebba Andersson i Ski Tour. Det blev en ny fjärdeplats, hennes tredje, i den svensknorska touren.

I det 34 kilometer långa distansloppet – från norska Meråker, upp till sjön Fjergen och sedan tillbaka till Meråker – var 22-åringen länge med i en jagande trio bakom skiddrottningen Therese Johaug.

Men efter cirka två mil tröttnade Andersson och tappade på de norska konkurrenterna Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

"What?!"

Det mesta pekade mot en ny Johaug-uppvisning. Hennes ledning var ett tag en halv minut – men då började Flugstad Østberg plötsligt ta in försprånget.

Och med bara att par kilometer kvar att köra var avståndet till Johaug bara sex sekunder.

Hon var ordentligt pressad – men lyckades till sist ändå hålla undan för sin fjärde seger i touren av fyra möjliga, med blott fyra sekunders marginal.

– Jag fick en väldigt bra start men jag kanske öppnade lite för hårt, säger Johaug till NRK och erkänner att hon blev stressad av sin landslagskompis.

– Jag hade väl 40 sekunder när vi var på väg tillbaka och plötsligt var hon bara tolv sekunder efter. Då tänkte jag bara "what?!". Då tänkte jag att jag får skärpa mig.

Längre bak slutade Ebba Andersson fyra, två minuter efter Johaug och 39 sekunder efter trean Heidi Weng – och tappar därmed på Flugstad Østberg i det totala sammandraget i jakten på en topp tre-placering.

Andersson besviken

I SVT:s intervju var hon inte helt nöjd med sina skidor.

– Som ni ser är jag inte jätteglad. Jag hade inga problem med att gå i rygg på dem (Weng och Flugstad Østberg) men jag fick ändå slita väldigt mycket.

På frågan vad som hände när hon tappade närkontakten med norskorna svarar Andersson att hon inte hade lika mycket glid i utförsåkningen efter en stigning.

– De glider bara ifrån.

– Jag gjorde det jag kunde men jag kände att jag inte hade lika bra förutsättningar som de jag gick med, tillägger hon.

Näst bästa svenska, på en åttondeplats, blev Emma Ribom följd av Charlotte Kalla på 16:e och Linn Sömskar på 20:e.