UD avråder från resor utomlands

Utrikesdepartementet avråder nu från resor till andra länder.
Coronaviruset • Publicerad 14 mars 2020
Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till andra länder. Arkivbild.
Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till andra länder. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I ett pressmeddelande skriver UD att det gäller "icke nödvändiga resor ". Beslutet kommer i skenet av att en rad länder tagit beslut om skärpta gränsregler.

– Under de senaste 24 timmarna har flera länder vidtagit långtgående åtgärder och vi ser kraftiga störningar i internationella flygtrafiken. I det här läget finns ett behov av att skicka en stark signal till svenskar om att det här inte är rätt tid att resa, säger Diana Qudhaib.

Samhällsviktiga resor okej

Att UD avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands innebär att vissa resor ändå kan göras.

– Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

TT: Betyder den nya rekommendationen att en person med familj i Norge inte bör åka dit och hälsa på?

– Vår avrådan gäller icke-nödvändiga resor. Det kan finnas familjeskäl som gör att en resa kan betraktas som nödvändig.

Avrådan gäller en månad, till den 14 april.

"Inte adekvat åtgärd"

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, anser inte att åtgärden kommer att ha någon påverkan på smittspridningen.

– Reserestriktioner är ingen adekvat åtgärd längre. De flesta länder i Europa har så pass mycket internspridning redan, säger han till Expressen.

– Resor till något land i Europa skulle inte göra någon skillnad.

Löfven: Första gången

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar UD:s avrådan på Instagram där han skriver: "Regeringen och hela det svenska samhället står redo i denna mycket allvarliga situation. Med anledning av den omfattande spridningen av coronaviruset, och den osäkra och snabbt föränderliga situationen som råder i världen, avråder nu utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till världens alla länder. Det är första gången som detta sker", skriver statsministern.

Han skriver också att vi alla har ett ansvar och uppmanar till att följa myndigheternas råd: "Tvätta händerna. Stanna hemma från arbete eller skola om du känner av symptom. Besök inte äldre släktingar i onödan och gör inte besök på sjukhus eller äldreboenden som kan undvikas. Vi har en svår tid framför oss – men vi tar oss igenom den tillsammans".

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) för en kommentar om de nya rekommendationerna men ministerns pressansvarige hänvisar till UD. Utrikesminister Ann Lindes (S) presstjänst meddelar att detta är ett tjänstemannabeslut och avböjer en intervju.

Sveriges andra dödsfall

Tidigare under lördagen meddelade sjukvården att Sverige fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset sedan en äldre kvinna i 85-årsåldern avlidit på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Båda dödsfallen i Sverige har handlat om äldre personer med underliggande sjukdomar.

Det hade fram till Folkhälsomyndighetens uppdatering på lördagen bekräftats över 900 fall av coronavirus i Sverige. Men orsaken till provtagning kan variera, vilket gör att jämförelsen med olika länder och regioner kan svikta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.