Annons

Anklagelser om valfusk förkastas av Kreml

Ryssland • Publicerad 13 september 2019
President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger sig inte känna till några oegentligheter i lokalvet i S:t Petersburg i söndags. Fem dagar efter valet är resultatet ännu inte klart och oppositionella hävdar valfusk. Arkivbild.
President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger sig inte känna till några oegentligheter i lokalvet i S:t Petersburg i söndags. Fem dagar efter valet är resultatet ännu inte klart och oppositionella hävdar valfusk. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Fortfarande en knapp vecka efter lokalvalen i Ryssland väntar S:t Petersburg på ett resultat.

Oppositionen hävdar att valfusk präglade valet, med valurnor som fyllts med valsedlar och röster som köpts.

Annons

– De stjäl valet från oss, de skriver om resultaten, säger Andrej Pivovarov som samordnar en koalition av oberoende kandidater. Pivovarov hävdar att Kreml försöker påverka valutgången i president Vladimir Putins hemstad.

Oppositionella reser också frågor om valet av S:t Petersburgs stadsguvernör, ett slags borgmästare. Posten gick till en bekant till Putin.

Putins talesperson viftar bort anklagelser om fusk i söndagens val. Dmitrij Peskov säger att Kreml är helt ovetande "om något som kan kasta skuggor över valet i S:t Petersburg".

De påstådda felaktigheterna i valet i Rysslands andra största stad karakteriserar han som lite "hicka".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons