Annons

Ännu en talibanattack – trots fredssamtal

Afghanistan • Publicerad 6 september 2019
En bilbomb i centrala Kabul dödade minst 10 civila i torsdags.
En bilbomb i centrala Kabul dödade minst 10 civila i torsdags.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Talibaner attackerade under fredagen flera militära och civila mål i den regeringskontrollerade staden Farah i västra Afghanistan.

En militär anläggning har bombats, och såväl ett fängelse som en skola har helt eller delvis invaderats, enligt afghanska myndigheter. I torsdags hittades också en människorättsobservatör, som kidnappats i provinsen Ghor, mördad.

Annons

Attackerna följer en lång rad dödliga dåd de senaste veckorna – bland annat en bilbomb som dödade åtminstone 10 civila i centrala Kabul i torsdags.

Afghanistan har präglats av nästan dagliga attacker från talibanerna, trots de fredssamtal som pågår i Qatar mellan den ultrakonservativa islamistiska rörelsen och USA. Parterna uppges ha kommit överens om "principerna" i fredsavtalet, som ska ge USA garantier för att Afghanistan inte blir en grogrund för terrorism i utbyte mot tillbakadragande av amerikanska trupper.

Talibanerna har i dag total eller viss kontroll över nära femtio procent av Afghanistan, och anses vara starkare än någonsin sedan USA invaderade landet 2001.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons