Annons

Äntligen comeback för Montler

Han hoppade rakt in i världseliten i våras. Men en knäskada några veckor senare höll på att förstöra hela säsongen.
Nu är Thobias Montler äntligen tävlingsklar igen.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2019
Thobias Montler.
Thobias Montler.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Thobias Montler tog EM-silver inomhus på 8,17 meter i mars och klämde till med 8,43 i lite för stark medvind i maj. På Diamond League-galan i Stockholm ett par dagar senare slog han dessutom till med en fantastisk serie inför hemmapubliken och vann på 8,22.

Men så kom knäskadan, i en tävling i Nederländerna i juni, där svensken landade fel och översträckte sitt ena knä. Det resulterade bland annat i uttänjda ledband – och ett långt och ofrivilligt tävlingsuppehåll.

Annons

– Det har varit riktigt tråkigt. Man är på nivå med världseliten och sedan helt plötsligt är man så långt ifrån att man nästan behöver hjälp med att ta av byxorna, säger han.

– Det är en väldig skillnad. Men också väldigt lärorikt. Det kommer aldrig att gå rakt uppåt hela tiden.

"Är i fas"

Å andra sidan hade skadan varit ännu sämre en annan säsong, konstaterar han. Årets stora mästerskap, VM i Doha, ligger ovanligt sent på säsongen, vilket gör att Montler är optimistisk trots allt.

– OS nästa år går väl vid den här tiden också, och EM var samma tid i fjol. Så jag ska vara väldigt glad att VM går så sent det här året, säger han.

– Jag ligger också ungefär i fas mot där jag var innan, trots skadan.

Tornéus ser slutet

Till slut är svensken också redo för comeback, på hemmaarenan Slottsskogsvallen i Göteborg på fredagskvällen.

Samtidigt har den nuvarande svenske rekordhållaren Michel Tornéus (8,44 som bäst) bara tre tävlingar kvar i karriären. Svensken aviserade tidigare i somras att galan i Göteborg, Finnkampen och SM blir hans sista tävlingar.

– Jag är faktiskt lite nervös. Jag vill göra bra ifrån mig de sista tävlingarna och förhoppningsvis kan jag slå Thobias en gång till innan jag går i pension, säger Tornéus.

– Jag känner mig redo för att göra något annat. Men vill bjuda på en bra show de sista tävlingarna också.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons