Annons

Villor översvämmade – och mer regn väntas

Ett tjugotal källare har svämmat över i Kungsbacka efter kraftiga skyfall. Regnrusket väntas fortsätta på flera håll i landet.
Väder • Publicerad 16 augusti 2019
Till helgen drar ett större ihållande regnområde in över Sverige. Arkivbild.
Till helgen drar ett större ihållande regnområde in över Sverige. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Prognosen inför helgen är regn och rusk. Redan under natten öste det ner i Åsa i Kungsbacka kommun, där ett 20-tal villor drabbades av översvämningar, rapporterar lokala medier.

– Allting är totalförstört i vår källare, säger Susanna Karlsson, en av de drabbade,

Annons

Det ostadiga vädret fortsätter under fredagen, med molnighet och spridda skurar över i princip hela landet. Temperaturerna kommer att vara sommarvarma med omkring 20 grader i södra delarna av landet och längs Norrlandskusten. I fjällen ligger temperaturerna på omkring 10 till 15 grader under dagen.

Stora regnmängder

Framåt helgen drar regnrusket in över landet och kan lokalt ge stora regnmängder.

– I och med att det är rätt långvarigt kan det lokalt, framför allt i södra delen av landet och allra längst i norr, ge lite större regnmängder. Det kan absolut komma upp mot en 20–30 millimeter under helgen, lokalt kan det komma ännu mer, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

I samband med helgens regn väntas temperaturerna sjunka något, till omkring 15 grader, på de flesta håll. Lokalt, där mängderna är mindre, kan temperaturen stiga till omkring 18–19 grader.

Fortfarande sommar

Det ihållande regnet mattas av och under måndagen kan det vara skurar på sina håll. Under nästa vecka blir det åter ostadigt och varierande väder med både sol och skurar.

– Det kommer vara lite växlande, det kommer att vara soliga dagar också, men med skurar som passerar, säger Jon Jörpeland.

TT: Är sommaren med soliga, varma dagar över nu?

– Den meteorologiska sommaren kommer ligga kvar ett tag. Det kommer säkert upplevas som höstlikt väder i samband med att dagarna blir kortare och mer lågtrycksbetonat med mer ihållande regn, men det är bara i norra fjällen som den meteorologiska hösten kommit.

Elias Arvidsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons