Annons
Nyheter

Apotekaren: Munskydden är fortfarande restade

Coronakrisen har inneburit ett enormt tryck på landets apotek. Folk har hamstrat läkemedel och ropat efter handsprit. Men nu ser det ut att lugna sig en aning.
Coronaviruset • Publicerad 5 april 2020
Apotekschefen Ursula Loohufvud tipsar yngre personer om möjligheten att ordna fullmakt, för att kunna hämta ut läkemedel åt äldre släktingar och grannar som inte ska gå till apoteket i dessa dagar.
Apotekschefen Ursula Loohufvud tipsar yngre personer om möjligheten att ordna fullmakt, för att kunna hämta ut läkemedel åt äldre släktingar och grannar som inte ska gå till apoteket i dessa dagar.Foto: Pontus Lundahl/TT

På Apoteket Hinden i Hammarbyhöjden, strax söder om Stockholm, har apotekschef Ursula Loohufvud och hennes kollegor satt upp tydliga markeringar med svartgul tejp både på golvet och i midjehöjd framför kassan för att skapa smittfritt avstånd.

– Vi har satt upp den precis så att kunderna kan sträcka fram kontokortet och själva slå in koden. Innan dess märkte vi att kunderna hängde över disken, så att det i stället blev vi som fick backa, säger Ursula Loohufvud.

Får täcka upp

Annons

När coronaviruset började spridas blev det en enorm rusning till i stort sett alla apotek i Sverige. Många kunder ville hamstra läkemedel, av rädsla för att produktionen skulle gå ned i Kina.

Nu är Ursula Loohufvud apotekets enda farmaceut, och får täcka upp efter bästa förmåga. Hon har även ansvar för fler apotek i området, så det krävs en del pusslande med schemat förklarar hon.

– Mina normala arbetstider finns liksom inte längre.

Slängde oöppnade förpackningar

För Ursula Loohufvud väckte rusningen efter läkemedel minnen från den stora hamstringen i samband med läkemedelsreformen 1996, berättar hon. Då blev det en sådan efterfrågan på framför allt astmamediciner, men även många andra läkemedel, att de tog helt slut på hyllorna.

– Då blev det brist på riktigt, för att folk plockade ut sådana enorma mängder. Och sedan, flera år senare, kom folk in med stora kassar fulla med oöppnade förpackningar med läkemedel som hade gått ut, för att de inte hade hunnit använda dem. Det är ju också en variant på det här.

Efter regeringsbeslutet som begränsar läkemedelsuttagen till högst tre månaders förbrukning har det lugnat sig en aning, enligt Ursula Loohufvud. Men det finns fortfarande ett enormt sug efter handsprit och munskydd, som har varit slut sedan länge.

– Handsprit har vi börjat få in lite av nu, så folk får köpa en förpackning var. Men munskydden är fortfarande restade, säger Ursula Loohufvud.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons