Annons

Apple: Vi skapar miljontals jobb

Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2019
Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien. Arkivbild.
Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien. Arkivbild.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

USA har Apple att tacka för 2,4 miljoner arbetstillfällen i landet, enligt teknikjättens egna beräkningar. Det är 20 procent fler jobb jämfört med en motsvarande uppskattning som Apple gjorde 2017.

Sedan dess har Apples egen arbetsstyrka i USA vuxit från 80 000 till 90 000 personer. Men större delen av ökningen har skett inom företag som Broadcom, som tillverkar delar till Appleprodukter, och hos bolag som utvecklar appar till Apples operativsystem IOS.

Annons

Apple avslöjar inga detaljer om beräkningen, som presenteras . Uppskattningar om indirekt skapade jobb kan variera kraftigt, beroende på hur analysen görs.

Apple har fått kritik, bland annat från president Donald Trump, för att bolaget lägger ut en stor del av tillverkningen på kinesiska företag. Teknikjätten har som svar pekat på de mångmiljardinvesteringar i produkter och tjänster som Apple gör på hemmaplan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons