Annons

Armand Mirpour: "Det kändes tufft"

Armand Mirpour spelar huvudrollen när Jonas Hassen Khemiris roman "Allt jag inte minns" blir tv-serie. Och berättelsen ligger nära honom själv.
Tv • Publicerad 6 september 2019
Pablo Leiva Wenger och Armand Mirpour som Vandad och Samuel i SVT-serien "Allt jag inte minns". Pressbild.
Pablo Leiva Wenger och Armand Mirpour som Vandad och Samuel i SVT-serien "Allt jag inte minns". Pressbild.Foto: Svante Örnberg/SVT

Samuel är död, och hans frånvarande mamma kommer tillbaka för att undersöka vad som egentligen har hänt med sonen. Kanske var det inte en olyckshändelse?

"Allt jag inte minns" är baserad på Jonas Hassen Khemiris Augustprisbelönade roman med samma titel. Samuel spelas av "Boys"-skådespelaren Armand Mirpour, och mamman gestaltas av Pernilla August.

Annons

– Det är en lång undersökning av vad som har hänt, det finns en sorg runt alla personer som har betytt någonting för Samuel, säger Pernilla August.

Träffades på gymnasiet

Berättelsen om Samuel skildras även via rollfigurerna Vandad (Pablo Leiva Wenger) och Laide (Siham Shurafa). Båda har olika uppfattningar om vännen och Samuel får själv aldrig berätta sin egen historia.

– Det enda tillfället som han finns med i ett nu där tittarna får en uppriktig bild av honom är när han ligger död i sin bil. Vi får aldrig veta hur Samuel upplevde sig själv, men jag skulle beskriva Samuel som en drömmare, väldigt romantisk och naiv, säger Armand Mirpour.

Det första mötet mellan huvudrollsinnehavaren och romanens författare skedde långt innan det var tal om att "Allt jag inte minns" skulle bli en tv-serie, närmare bestämt på Södra Latin i Stockholm.

Jonas Hassen Khemiri föreläste om sin roman "Ett öga rött" för eleverna och Armand Mirpour, som läste första året på teaterlinjen, satt i publiken.

– När han var klar och alla rörde sig ut ur aulan stoppade han mig och sade "Du är så lik oss". Jag tror att han menade sina syskon, säger Armand Mirpour.

Han svarade snabbt tillbaka: "Då får du sätta mig i filmatiseringen av 'Ett öga rött'".

Ändrat berättelsen

Armand Mirpour känner att "Allt jag inte minns" ligger nära hans egen verklighet.

– Jag har vänner som har gjort samma resa som Samuel och av olika anledningar känt att de inte ville vara kvar i livet. Att bära det med mig och göra det så uppriktigt som det bara gick, det var någonting som kändes tufft, säger Armand Mirpour.

Serien är en fri tolkning av romanen, och vissa saker har ändrats i serien.

Annons

– Jag tycker att vi har tagit några beslut som gör sig väldigt väl i en filmatisering. Samtidigt är vi trogna romanen på ett sätt som jag tycker känns uppriktigt, säger Armand Mirpour.

"Allt jag inte minns" har premiär i SVT1 den 8 september.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons