Asllani: "Det har varit en prövning för mig"

Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson är inte vana att förlora.
Det har de tvingats lära sig i sin nya fotbollstillvaro.
Fotboll • Publicerad 7 oktober 2019
CD Tacón-proffsen Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson under svenska landslagets träning på Gamla Ullevi inför tisdagens EM-kval mot Slovakien.
CD Tacón-proffsen Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson under svenska landslagets träning på Gamla Ullevi inför tisdagens EM-kval mot Slovakien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den spanska klubben gick upp i högstaligan inför den här säsongen, och har under sommaren värvat som om de vore självaste Real Madrid.

Det är i och för sig precis vad de snart är.

Redan nu har CD Tacón-spelarna tillgång till alla Real Madrids faciliteter, och från och med nästa säsong byter klubben också officiellt namn.

16 insläppta

Målsättningen är att precis som på herrsidan bli en internationell storklubb, men dit är det fortfarande långt. Årets säsong inleddes med en förkrossande 1–9-förlust mot ärkerivalen Barcelona, och Tacón har så här långt tre förluster och 16 insläppta mål på fyra matcher.

För lagets två svenska stjärnvärvningar, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, har det varit en ny verklighet att anpassa sig till.

– Jag hatar att förlora, det är det värsta som finns. Det är klart att varje match är en prövning. Jag förväntar mig alltid att vinna, säger Kosovare Asllani.

– Men man måste se det långsiktigt. Jag har aldrig tidigare tagit mig an en sådan här utmaning, att komma till ett helt nytt lag, men jag visste också att vi som har skrivit på i somras är hörnstenarna i det här lagbygget. Det kommer att bli ett världslag och ju mer tid vi får tillsammans, desto fler matcher kommer vi att vinna.

"Tar djupa andetag"

Det är ett ungt, oerfaret lag som inför säsongen har kryddats med flera spelare som likt Asllani och Jakobsson tillför både kvalitet och internationell erfarenhet.

– Man får ha tålamod. Man visste när man kom dit att vi inte skulle gå och vinna ligan direkt, så det handlar om att lita på utvecklingen som klubben vill ha och det som vi spelare ser framför oss. Det känns som att det kommer att ta lite tid, men det känns redan mycket bättre och jag förväntar mig att det blir bättre resultat framöver, säger Sofia Jakobsson.

Det är tufft mentalt att spela i ett lag som förlorar mycket, men tron på framtiden får svenskorna att härda ut.

– Jag skriker mycket, både i mitt huvud och utåt. Men det är skönt att man har andra med internationell erfarenhet runt sig. Vi försöker ta djupa andetag och tänka på att vi är under en process, och vi behöver bara mer tid och mer tålamod. Vi kommer hundra procent att bara bli bättre, säger Kosovare Asllani.

– När vi står här nästa år så är det förmodligen något annat, säger Sofia Jakobsson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.