Asllani om tv-avtalet: "Sverige ligger efter"

Det är toppen att damallsvenskan i fotboll har fått en plattform, säger de svenska landslagsspelarna. Men nog är de besvikna över att årets säsong inte kommer att sändas i tv.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2020
Kosovare Asllani under onsdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Tyskland i Algarve Cup på Estádio de Nora i Faro.
Kosovare Asllani under onsdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Tyskland i Algarve Cup på Estádio de Nora i Faro.Foto: Janerik Henriksson/TT

Aftonbladet har säkrat sändningsrättigheterna för damallsvenskan för de kommande tre åren. De senaste säsongerna har matcher sänts i både TV4/C More och SVT, samt i Elitfotboll Dams egen playtjänst, men nu kommer alla matcher visas i Aftonbladets egen strömningstjänst.

Det är både goda och dåliga nyheter, om man får tro de svenska landslagsspelarna på plats i Portugal för Algarve Cup.

– Först och främst är jag jätteglad över att det ska sändas, och roligt att Aftonbladet väljer att göra en satsning. Jag hoppas verkligen att det blir en hundraprocentig satsning, säger Wolfsburgs Fridolina Rolfö.

– Men man hade absolut hoppats att det hade varit ett stort tv-avtal och att det hade visats på tv, och inte bara på stream. Men just nu känner jag att det är ett steg framåt, och jag tror att det kommer att leda till att tv-kanalerna inser att intresset finns.

Ifrågasätter satsningen

Att ingen av de stora tv-kanalerna valde att lägga vantarna på rättigheterna förvånar flera av de svenska spelarna. Spanienproffset Kosovare Asllani är direkt irriterad. Hon tycker att det snackas mycket om jämställdhet, men att det här visar att viljan saknas.

– Att en tv-kanal inte köper upp det, där sätter jag ett frågetecken framför tv-kanalernas satsningar på damfotboll, som man hävdar att man har, säger Asllani.

– Vi har legat i framkant tidigare när det kommer till jämställdhet och damallsvenskan har legat i framkant. Men verkligheten är att alla andra länder har kommit ikapp. Tidigare har man haft Sverige som referens, men just nu är det Sverige som ligger efter.

"Blir lite besviken"

Madelen Janogy, som lämnade Piteå för Wolfsburg i vintras, blev glad när hon fick reda på att Aftonbladet säkrat rättigheterna. Men med tanke på damfotbollens genomslag förra året, inte minst genom VM i Frankrike, är det samtidigt konstigt att ingen stor tv-kanal har nappat, säger hon.

– Det är tråkigt att det inte var något tv-bolag som valde att ta det här. För det känns som att det är dags. Man blir lite besviken, för det känns som att det är nu som det ska hända, och vi behöver ta de stegen. Men jättekul att man i alla fall kan se alla matcher, säger Janogy.

PSG-backen Hanna Glas försöker se det positiva i att man åtminstone kommer att kunna följa damallsvenskan ordentligt.

– Det är lite tråkigt att ingen av tv-aktörerna har tagit tag i det. Men det som är kul är att alla matcherna kommer att sändas. Det är i alla fall ett litet steg i rätt riktning, säger Glas.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.