Misstanken: De ville skaffa vapen för terror
Vid onsdagens stora polisinsats i olika delar av Danmark greps 21 personer. Flera av dem har släppts på fri fot, men åtta av dem – sex män och två kvinnor – ställdes inför domaren i Köpenhamn på torsdagen i ett så kallat grundlagsförhör för att pröva grunderna för gripandet. De misstänkta ska ha haft ett "militant, islamistiskt motiv", enligt Köpenhamnspolisen.
Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau läste åklagare upp en redogörelse under domstolsförhandlingen, innan dörrarna stängdes. Där framgick att tre av de gripna, två 21-åriga män och en 38-årig kvinna, misstänks för att ha förberett sprängdåd i Danmark eller utomlands. De ska bland annat ha försökt skaffa eller tillverka sprängmedlet TATP som tidigare använts vid flera terrordåd i olika delar av världen.
Försöken ska ha pågått fram till den 18 april i år, och därefter också under en ny period från den 4 oktober till och med gripandena på onsdagen.
På kvällen kom beskedet från domstolen att de tre har häktats fram till den 8 januari nästa år.
En häktad i Odense
Åklagarna klargjorde också att fyra män och en kvinna, 19–28 år gamla, misstänks för att ha försökt köpa pistoler, ljuddämpare och ammunition för att användas vid terrordåd. Försöken ska ha pågått under månaderna fram till i onsdags.
Ingenting mer specifikt framkom under åklagarens redogörelse om var eller när dåden skulle ske.
Ännu vid 21.30 pågick förhandlingarna mot dessa fem i Köpenhamn.
I Odense hölls grundlagsförhör med en nionde person, en 29-årig man. Där var sekretessbestämmelserna ännu hårdare och ingenting är känt om misstankarna, men mannen häktades i fyra veckor.
Oklart om Sverige
En man i 20-årsåldern som greps i Norge i september kopplas till tillslagen i Danmark, uppger den norska säkerhetspolisen PST enligt nyhetsbyrån NTB.
Mannen greps misstänkt för att ha kopplingar till en terrororganisation, vilket han själv förnekat.
Enligt PST påverkas inte bedömningen av terrorhotnivån i Norge av kopplingen till de danska tillslagen.
Det är däremot oklart om det finns några svenska kopplingar. Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisens presstjänst svarar inte på frågan utan hänvisar helt och hållet till danska myndigheter.
– Det är deras tillslag i går och det är också de som får svara på frågor om de personer som misstänks och huruvida det finns kopplingar till andra länder, säger han till TT.
Många husrannsakningar
Den danska aktionen, då också husrannsakningar genomfördes på ett 20-tal adresser, genomfördes av ordningspolisen i samarbete med säkerhetspolisen PET.
PET hänvisar frågor om svenskkopplingar till Köpenhamnspolisen, som svarar att det råder förundersökningssekretess samt att grundlagsförhören sker bakom stängda dörrar.
– Vi har inga kommentarer, säger en person vid Köpenhamnspolisen som inte vill bli namngiven.