Annons

FN: Myanmar måste skydda rohingyer

Myanmar måste vidta särskilda åtgärder för att skydda minoritetsbefolkningen rohingya från fortsatta övergrepp och förföljelser. Beslutet är ett första steg i den unika rättegång som väntas pågå i flera år och som ska slå fast om Myanmar gjort sig skyldigt till folkmord.
Myanmar • Publicerad 23 januari 2020
Rohingyer hämtar vatten från en brunn vid ett flyktingläger i närheten av Cox's Bazar i november.
Rohingyer hämtar vatten från en brunn vid ett flyktingläger i närheten av Cox's Bazar i november.Foto: Dar Yasin/AP/TT

Över 730 000 rohingyer tvingades fly när Myanmars regering inledde en militäroffensiv i delstaten Rakhine 2017.

FN-domstolen ICJ gick på Gambias linje om att rohingyerna bör skyddas under tiden som rättegången pågår.

Annons

Det är Gambia, vars befolkning till största delen är muslimsk, som har initierat rättegången. I sin anmälan till FN-organet ICJ i Haag vill det västafrikanska landet få fastslaget att Myanmar (Burma) brutit mot folkmordskonventionen från 1948.

Svåra förhållanden

Över 730 000 människor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya tvingades fly när regeringsoffensiven inleddes i delstaten Rakhine. Många flydde till grannlandet Bangladeshs största flyktingläger Cox's Bazar, där de fortfarande lever under svåra förhållanden.

En expertpanel utsedd av Myanmars regering kom i måndags fram till att den inte funnit några bevis för övergrepp. Ledare för rohingyerna anser dock att undersökningen syftat till att rentvå Myanmar.

Gambia ville att ICJ i sitt inledande utslag skulle beordra Myanmar att skydda rohingyerna och att landet tvingas se till att bevis för begångna övergrepp bevaras.

Svärtat rykte

Den en gång hyllade fredspristagaren Aung San Suu Kyi har sedan hon tillträdde som regeringschef i Myanmar fått sitt rykte alltmer svärtat. Aung San Suu Kyi har anklagats för att vara passiv inför militärens hårdhänta behandling av rohingyer och för att hon avfärdat omvärldens kritik. Militären har hävdat att den försvarat sig mot terrorister och att ansvaret för våldsamheterna ligger hos gerillarörelser.

I en debattartikel i Financial Times i dag skriver Aung San Suu Kyi att rohingya-flyktingar överdrivit sina berättelser om övergreppen. Hon skriver att Myanmar är ett offer för "ogrundade utsagor" från FN och människorättsorganisationer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons