Annons

Bahta långt från VM-gränsen i comebacken

Meraf Bahta är tillbaka efter sin avstängning och fick vinna direkt i comebacken på SM.
Och än finns möjligheten att få åka till VM i Doha – om hon klarar kvalgränsen på 1 500 meter som hon tävlar i på tisdag i Zagreb.
Friidrott • Publicerad 1 september 2019
Meraf Bahta vann direkt i comebacken på SM – men var långt ifrån VM-kvalgränsen på 5|000 meter.
Meraf Bahta vann direkt i comebacken på SM – men var långt ifrån VM-kvalgränsen på 5|000 meter.Foto: Pavel Koubek/TT

Meraf Bahta fick vinna direkt i comebacken efter den ett år långa avstängningen. Löparstjärnan sprang hem SM-guldet på 5 000 meter i Karlstad på tiden 15.56,68, sekunden snabbare än tvåan Semrawit Mengsteab.

Tiden var dock långt ifrån VM-kvalgränsen på 15.22. Bahtas personliga rekord är 14.49,95.

Annons

– Det var jättekul att tävla igen. Det här var mer som ett träningspass för mig, jag tänkte att det var bra att starta med det här, säger hon efteråt.

"Fokuserar på OS"

Bahta kommer dock få en ny chans att kvala in till VM i Doha, Qatar, i höst då hon ska tävla igen på tisdag, då på 1 500 meter i en GP-tävling i Zagreb.

Då kommer hon satsa hårdare än på SM, där hon bland annat inte ens sprang med spikskor.

– Jag tänker inte så mycket på VM, det hade varit en bonus. Jag fokuserar på OS i stället.

TT: Men om du klarar kvaltiden på tisdag...?

– Då ska jag åka, säger hon och skrattar.

Meraf Bahta stängdes i fjol av i ett år för brott mot dopningsreglerna efter att ha brutit mot det så kallade vistelsereglementet som säger att idrottare måste tala om var de befinner sig så att kontrollanterna kan nå dem.

"Ska vara mer försiktig"

Hon säger att hon inte vill prata om det, om hur det senaste året har varit, utan att hon vill blicka framåt. 30-åringen menar dock, i en intervju med SVT, att hon ska vara mer försiktig när det gäller vistelserapporteringssystemet framöver.

– Det gäller att ha koll, jag ska vara mer försiktig. Men det är lätt hänt, inte bara för mig utan för många. Det är ett jättekonstigt system, men jag ska vara försiktig nu, säger Bahta i SVT.

TT: Hur mår du nu?

Annons

– Jag mår bra, det känns bra. Jag känner mig stark i kroppen.

Bronset på 5 000 meter gick till Sara Christiansson.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons