Annons

Bank of England-chefen varnar för brexitchock

Den brittiska centralbankschefen Mark Carney varnar för att en hård brexit skulle bli en chock för den brittiska ekonomin. Carney ser en risk att stora industriföretag tappar sin livskraft.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2019
I en intervju med BBC varnar Mark Carney, chef för Bank of England, för effekterna på ekonomin vid en hård brexit. Arkivbild.
I en intervju med BBC varnar Mark Carney, chef för Bank of England, för effekterna på ekonomin vid en hård brexit. Arkivbild.Foto: Chris J Ratcliffe/AP/TT

Mark Carney ser stora risker för den brittiska ekonomin om landet lämnar EU utan ett avtal, säger han i en intervju med BBC.

"Utan ett avtal blir en omedelbar chock för ekonomin", säger Mark Carney.

Annons

Störningar i leverantörskedjor kan bli förödande, spår Carney, och skulle kunna innebära att vissa stora industriföretag skulle bli olönsamma vid en hård brexit. Främst skulle fordons-, livsmedels- och läkemedelsindustrin drabbas, enligt Bank of England-chefen.

Vid en hård brexit skulle också det svaga pundet trycka upp importpriserna och inflationen, enligt Carney.

Han ser det som väldigt svårt att omstrukturera en ekonomi på sex veckor.

Han säger också att han ser det som ett troligt scenario att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal, och centralbanken kommer att göra allt den kan för att stötta ekonomin om det blir så.

Bank of England meddelade på torsdagen att styrräntan lämnas oförändrad på 0,75 procent. Samtidigt sänktes prognosen för tillväxten i den brittiska ekonomin till 1,3 procent i år och 1,3 procent 2020.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons