Annons

"Kina viker inte en tum från våra principer"

Barnkläder, datorer och smarta telefoner hör till de kinesiska varor som riskerar att drabbas av nya 10-procentiga tullar när USA:s president Donald Trump mister tålamodet med Kina.
Kina hotar med motåtgärder.
Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2019
Barnkläder och smarta telefoner hör till de kinesiska varor som riskerar att drabbas av nya 10-procentiga tullar. Arkivbild.
Barnkläder och smarta telefoner hör till de kinesiska varor som riskerar att drabbas av nya 10-procentiga tullar. Arkivbild.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

– Om USA inför dessa tullar kommer Kina tvingas att vidta motåtgärder för att säkra våra grundläggande intressen.

– Vi accepterar inte hårda påtryckningar, hot eller utpressning. Vi kommer inte att vika en tum från våra principer, säger Kinas utrikespolitiska talesperson Hua Chunying vid en presskonferens i Peking.

Annons

Hon tillägger att hon hoppas att USA ger upp sina illusioner och återgår till förhandlingar som grundas på jämlikhet och ömsesidig respekt.

Det var under torsdagskvällen som USA:s president i ett Twitterutspel visade att han mist tålamodet med handelsförhandlingarna med Kina, som han anser går för långsamt. Trump anklagar Kina för att ha svikit löften om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter.

Marknaden reagerade

På Twitter beskyllde Trump också sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping personligen för att inte ha gjort mer för att stoppa försäljningen av den syntetiska drogen fentanyl till USA.

Utspelet från den amerikanska presidenten fick omedelbara reaktioner på marknaden. I USA dök såväl börsen som oljan och tioårsräntan medan förväntningarna på nya räntesänkningar steg. Tullhotet fick även effekt på de asiatiska börserna, och de europeiska börserna följer efter.

De nya tullarna omfattar varor till ett värde av 300 miljarder dollar, bland annat smarta telefoner, datorer och barnkläder.

Ärlighet och respekt

"Detta inkluderar inte de varor till ett värde av 250 miljarder dollar som redan belagts med 25-procentliga tullar", twittrade Trump men tillade senare att han ser fram emot fortsatta samtal i positiv andra.

"Det är högst osannolikt att Kina delar hans åsikt. För det första kommer Kina sannolikt att stoppa de inköp av jordbruksprodukter som länderna kom överens om i Shanghai. För det andra har Kina ofta upprepat att dialogen måste baseras på ärlighet och ömsesidig respekt samt att USA:s kraftiga påtryckningar inte kommer att leda någonvart" skriver Danske Banks ekonom Vladimir Miklashevsky i ett morgonbrev, och tillägger att utspelet riskerar att förlänga konflikten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons