1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Man häktad – men 17-åringen fortfarande borta

Den 22-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka från Uddevalla häktades på fredagen av Uddevalla tingsrätt.
Samtidigt fortsätter sökinsatserna efter den försvunna flickan med oförminskad styrka.
Den 22-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka från Uddevalla häktades på fredagen av Uddevalla tingsrätt.
Foto: Adam Ihse/TT
Polisen söker i ett allt större område efter den försvunna 17-åringen i Uddevalla. Bilden togs tidigare i veckan.
Foto: Adam Ihse/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Det som tingsrätten konstaterat är att det förekommer sannolika skäl för misstanke om mord", säger vice chefsåklagare Caroline Fransson till journalister på plats efter rättens beslut.
Foto: Adam Ihse/TT
Det var mycket folk som samlats i rätten när häktningsförhandlingarna skulle inledas. Alla fick inte plats på åhörarplatserna.
Foto: Adam Ihse/TT
Ljus tända på Kungstorget i Uddevalla vid en spontan minnesplats för den saknade 17-åringen. Alla hoppas att hon fortfarande är vid liv.
Foto: Adam Ihse/TT

Den misstänkte mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Åklagaren motiverade sitt yrkande med att mannen skulle kunna avvika, undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen. Tingsrätten gick på åklagarens linje.

– Det som tingsrätten konstaterat är att det förekommer sannolika skäl för misstanke om mord, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson till journalister på plats efter rättens beslut.

Stort intresse

Det var mycket folk som samlats i rätten när häktningsförhandlingarna skulle inledas. Alla fick inte plats på åhörarplatserna. 22-åringen kom in i rättsalen tillsammans med sin advokat och eskorterades av tre uniformerade poliser. Han var iförd mörk mjukisdress och höll huvudet högt och mötte åklagarens och rättens blickar.

Hans advokat Beatrice Rämsell förklarade inför rätten att hennes klient nekar till brott och motsätter sig häktning. Och trots beslutet var hennes klient ändå samlad efteråt.

– Min klient tog beslutet med jämnmod. Han var förberedd på att det skulle kunna gå på det här sättet, säger advokaten till TT.

En sammanvägd bedömning

Åklagaren väljer att inte kommentera utredningen närmare, men säger att hon under gårdagen beslutade att höja misstankegraden till sannolika skäl i sin begäran.

– Det är en sammanvägd bedömning och beror på vad som framkommit i den tekniska utredningen och även sådant om framkommit i förhör.

Rätten beviljade två veckors häktning, medan åklagaren hade begärt ytterligare tid. Mannen är nu häktad till den 6 december.

Fortsätter söka

Samtidigt med förhandlingarna i rätten fortsatte sökandet efter flickan med oförminskad styrka. Polisen meddelade på förmiddagen att man utökat sökområdet, men söker fortfarande i Uddevalla och området där omkring. Sjöpolis, drönare och flera hundpatruller deltar i polisens sökande. Och många frivilliga ställer upp och hjälper till.

– Vi planerar att fortsätta sökandet med full styrka i morgon, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson på plats i Uddevalla.

– Vi räknar att komma igång när det börjar ljusna.

Flickan sågs senast i Uddevalla i mitten av förra veckan och anmäldes försvunnen under helgen.

En spontan samlingsplats har upprättats vid statyn på Kungstorget i centrala Uddevalla dit många människor kommit för att tända ljus, och sända en tanke eller be en bön i om att flickan snart ska hittas.

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.