Besked om kulturstöd "i absolut närtid"
Gotlands museum fruktar konkurs – landets länsmuseer är bara ett exempel på kulturinstitutioner som just nu blöder. Förväntningarna på stödpaketet är stora, enligt Jonas Hellberg (S), ordförande i länsmuseernas samarbetsråd.
– Det kan inte bara gå till fria arrangörer och företagare, vi förstår att de har det besvärligt men här handlar det om grundläggande verksamhet som riskerar att gå förlorad. Det vore katastrof om länsmuseerna inte finns med, vi hade en väldigt tuff situation redan före corona, säger han.
Varför dröjer då beskedet? Kulturdepartementet har de senaste veckorna jobbat med en förordning om hur fördelningen ska gå till, ett arbete som vanligtvis skulle ta minst tre till fyra månader men som nu är "i slutskedet" enligt Amanda Lind.
Förordningen ska förankras hos Centern och Liberalerna och sedan klubbas av regeringen.
– Vi hoppas på ett beslut i absolut närtid, säger Amanda Lind.
Några dagar
Den måste också godkännas av EU-kommissionen, en process som vanligtvis kan ta upp till ett halvår men nu ska ske på bara några dagar.
– När väl beslutet är fattat handlar det om att få en snabb handläggning av de aktuella myndigheterna för att stödet ska komma ut så fort som möjligt.
TT: Kan det ske i början av maj?
– Jag kan inte spekulera i det, men så snart det bara går. Det gäller ju också alla andra åtgärder som regeringen vidtagit och som kommer inte minst företagen inom kultursektorn till del.
Gotlands museum räknar med att förlora 8,5 miljoner kronor på grund av pandemin. Jamtli i Östersund 10 miljoner kronor på bara ett halvår och Värmlands museum uppskattar tappet till 7 miljoner kronor. Besked om varsel och uppsägningar måste tas inom bara några veckor.
– Det är ett väldigt tufft läge, säger Jonas Hellberg, som fruktar att region- och kommunpolitikerna inte kommer att prioritera museer och kultur när de 15 extra miljarderna till kommuner och regioner ska fördelas.
– Men regionerna måste ta sitt ansvar, det är helt orimligt att det ska behöva gå till uppsägningar i i princip statlig verksamhet. Vi måste övervintra och överleva, säger Jonas Hellberg.
För en dialog
Kulturministern ger dock inte besked om huruvida länsmuseerna omfattas av stödpaketet eller inte. Enligt Amanda Lind har departementet en nära dialog med kommuner och regioner om konsekvenserna av coronaviruset.
– Precis som de statliga museerna har även länsmuseerna drabbats hårt, inte minst de som är beroende av inträde för att få verksamheten att gå runt.
– Samtidigt har ju många statliga museer och museer som har kommunala eller regionala huvudmän till viss del andra möjligheter, i alla fall i ett första skede, jämfört med vad många företag har. Eftersom de redan får offentligt stöd.
TT: Hur långt tror du att de här 500 miljonerna kommer att räcka?
– De kommer att räcka till en del. Det är självklart att de inte täcker alla behov, där är det viktigt att se att regeringen har fattat ett antal beslut om andra insatser som är viktiga framför allt för företag inom kultursektorn.
– Men igen, självklart täcker det inte alla behov, vi fortsätter att ha en dialog med branschen.
Fakta: Stödpaketet till kulturen
Regeringen och samarbetspartierna avsätter 500 miljoner kronor till kulturlivet, dock ej till de statliga institutionerna. Exakt hur pengarna ska fördelas är ännu inte klart men det blir troligen myndigheter som Kulturrådet eller Konstnärsnämnden som får ansvaret för detta.