Annons

Betande ger näringsrikare gräs

Natur • Publicerad 7 augusti 2019
Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt. Arkivbild.
Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps maskinellt. Arkivbild.Foto: Felix Kaestle/AP/TT

Näringsinnehållet i växtlighet som betas av djur är högre än om den klipps, visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I studien jämfördes näringsinnehållet i bete på mark som betades med bete från områden som istället klipptes. Att näringsinnehållet är högre i betat gräs beror delvis på att det höll sig kortare och att växten därmed befinner sig i ett utvecklingstillstånd med ett högre näringsinnehåll.

– Ju längre ett grässtrå blir desto mer fibrer måste det innehålla för att inte vikas. Så korta grässtrån behöver inte vara lika hårda. Det leder till att näringsinnehållet blir högre, säger Sara Ringmark, forskare vid SLU.

Annons

Dessutom ökade näringsinnehållet i det betade gräset stadigt för varje år.

– Det tyder på att betandet förändrade floran i marken vilket gynnar en annan typ av växtlighet som gav ett näringsrikare bete.

Bete med ett högre näringsvärde gör att djur kan näringsförsörja sig bättre. De betade områdena hade även fler fjärilar och humlor än de klippta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons