1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bilbältesanvändningen ökar – men inte överallt

Andelen svenskar som använder bilbälte ökar, och kvinnor är bättre än män på att spänna fast sig.
Låga bilbältessiffror på glesbygden bidrar dock till att Sveriges mål – högst 220 omkomna i trafiken – riskerar att missas nästa år.
Kvinnor förblir bättre på att spänna fast sig, visar en ny studie. Sämst siffror uppvisar Jämtlands och Norrbottens län. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

I sin årliga rapport över svenskars bilbältesanvändning har trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort 350 000 observationer i landets samtliga kommuner. I tätorter ökar bilbältesanvändning från 95 till 96 procent, främst tack vare medpassagerares växande benägenhet att spänna fast sig. Kvinnor är fortsatt bättre än män på att använda bilbälte – 98 mot 94 procent – och stora skillnader konstateras även i tätorter jämfört med på glesbygden.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt i landet, säger NTF:s generalsekretare Marie Nordén till TT.

Riskerar missa trafikmål

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

För att Sveriges mål om högst 220 omkomna i trafiken 2020 ska bli verklighet måste bilbältesanvändningen ligga på 98 procent. En siffra som endast Hallands, Jönköpings, Skåne, Stockholms, och Uppsala län samt Fyrbodalområdet i Västra Götaland uppnår. Övriga län ligger klart under delmålsnivåerna. Värst är läget i Jämtlands och Norrbottens län, där endast 90 procent använder bilbälte.

– Vi måste se fler kontroller och öka polisens närvaro i trafiken. På platser utan kontroller struntar många i att använda de säkerhetsverktyg som finns tillhands, säger Marie Nordén.

"Måste prata bilbälte"

Olyckor i närheten av hemmet förblir vanliga och det är just under korta sträckor som många struntar i bilbältet, något som Marie Nordén tror bottnar i falsk trygghet, traditioner och ett "förlorat decennium" utan informationskampanjer när det gäller bland annat alkohol i trafiken, traditioner, normer och beteenden.

– Vi börja prata bilbälte igen och förstå att den lilla detaljen räddar liv, annars missar vi 2020 års mål, säger hon.

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.