Blizzard backar – avstängt proffs tackar

Den amerikanska speljätten Blizzard backar delvis efter en kraftig kritikstorm till följd av att bolaget stängt av en spelare som hyllade Hongkongs proteströrelse. Den avstängda spelaren säger sig vara rätt nöjd med beslutet.
Spel • Publicerad 13 oktober 2019
Bild ur spelet "Hearthstone". Pressbild.
Bild ur spelet "Hearthstone". Pressbild.Foto: Blizzard/TT

Spelföretaget Blizzard hamnade i en storm sedan bolaget hade stängt av en professionell spelare från onlinekortspelet "Hearthstone". Ng Wai Chung, känd under sitt alias Blitzchung, stängdes av i måndags för att ha uttryckt sitt stöd för proteströrelsen i Hongkong i samband med en segerintervju i den officiella tävlingssändningen.

Avstängd ett år

Straffet blev hårt. Ett års avstängning och hela prissumman indragen. Även de två programledarna som intervjuade honom stängdes av för att inte ha stoppat uttalandena.

Spelare rasade och fick med sig en del politiker som den tidigare presidentaspiranten Marco Rubio, vilket ledde till att Blizzard nu backar något.

Reagerade för snabbt

Blizzards ordförande J Allen Brack skriver i ett uttalande att Blitzchung har brutit mot reglerna med sitt uttalande och att avstängningarna inte hade något med företagets relationer med Kina att göra. Samtidigt medger han att företaget reagerat för snabbt. Blitzchung får behålla sina prispengar och avstängningen från "Hearthstone"-tävlande sänks från ett år till sex månader, samma tid som de två programledarna stängs av.

Blitzchung säger i sin tur i ett blogginlägg att han är tacksam för Blizzards nya beslut, även om sex månader fortfarande är lång tid för honom.

"Jag förstår att mitt agerande kunde ge fokus på annat än syftet med tillställningen. I framtiden kommer jag att vara mer försiktig kring det och uttrycka mina åsikter eller visa mitt stöd för Hongkong på mina personliga plattformar", skriver han.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.