Brand på Växjö islamiska skola misstänks vara anlagd

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Carl Carlert

Växjö islamiska skola brann under midsommardagens kväll och natt.

Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi har fått branden till att avta, säger Conny Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst, klockan 02.20 på natten till söndagen.

Räddningstjänsten larmades till Växjö islamiska skola vid 20.30-tiden på midsommardagen. Skolans tak fattade eld och brann rejält på kort tid. Den fullt utvecklade branden har förstört delar av skolan. Räddningstjänsten arbetade under natten fortfarande med att släcka branden och fick tillkalla förstärkning från närliggande räddningstjänster.

– Branden har börjat vid byggnadens västra gavel och det brann utvändigt när styrkan kom till platsen, säger Conny Peterson.

Sex timmar efter larmet säger han att branden är under kontroll.

– I alla fall vågar vi hoppas det. Vi har fortfarande lite punktbränder som vi jobbar med att släcka av. Nu kommer det regn också och det gör inte saken sämre.

Ingen person har skadats i samband med branden. Skolan ska ha varit tom på folk när det började brinna.

Fastigheten är rök- brandskadad. På morgonen kommer restvärdesräddning att påbörjas.

Räddningstjänsten vill inte spekulera i om branden är anlagd.

– Kan inte uttala mig om det för jag vet inte. Det är inte speciellt vanligt att det brinner utvändigt men det händer. Branden verkar inte ha startat på ett naturligt sätt men jag vet inte om den är anlagd, säger Conny Peterson.

Polisen misstänker däremot att branden är anlagd.

– Vi utgår från att branden är anlagd. Vi kommer höra ett antal vittnen. Just nu fokuserar vi på att bistå räddningstjänsten i deras arbete, säger jourhavande förundersökningsledare Henrik Johansson.

– Det finns ingen naturlig förklaring i nuläget om hur branden uppkom. Det kommer göras en brandteknisk undersökning när branden svalnat, säger jourhavande förundersökningsledare Henrik Johansson.

Ena sidan av huvudbyggnaden är totalförstörd som följd av att taket brunnit och därmed kollapsat. Runt om skolan samlades närmre 100 personer, bestående av grannar, barn som går på skolan och förbipasserande. Många av barnen var upprörda och grät vid synen av deras brinnande skola.

Ögonvittne Midhet Cirkic berättar att skolans grund står kvar men att taken på skolan brinner.

– Det ser jätteilla ut, hela taket har brunnit upp. Två delar är helt förstörda, säger han.

Rektor för skolan, Ismail Abu Helal nåddes av nyheten när han var ute på en kvällspromenad.

– Det är inte klokt. Vi har många barn som går här.

– Man börjar bli orolig över var de ska gå någonstans efter sommaren, säger han.

Jasmine Kinnarath arbetar på skolan och står framför den brinnande byggnaden

– Jag är i chock. Det här är min första arbetsplats och det känns som om en del av mig är borta, säger hon.

Vid klockan 01.30 på natten till söndagen är polisen fortfarande kvar på platsen. Ingen person har då gripits misstänkt för att ha tänt på skolan.

Räddningstjänstpersonal från Växjö, Rottne, Alvesta, Ingelstad och Ljungby har arbetat med branden.

– Vi har börjat avveckla lite styrkor. Men vi kommer ha personal kvar hela natten tills polis tar över bevakningen, säger Conny Petersson.