Annons

Brasilien i fokus på Göteborgs filmfestival

Film • Publicerad 3 december 2019
De brasilianska regissörerna Juliano Dornelles och Kleber Mendonca Filho tilldelades juryns pris i Cannes för "Bacurau", som visas under Göteborgs filmfestival i januari. Arkivbild.
De brasilianska regissörerna Juliano Dornelles och Kleber Mendonca Filho tilldelades juryns pris i Cannes för "Bacurau", som visas under Göteborgs filmfestival i januari. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/Ap

När Göteborgs filmfestival drar igång i januari 2020 kommer en extra stark strålkastare att lysa över den brasilianska filmen. Programpunkten Focus: Brazil ska bli en hyllning till den just nu mycket vitala brasilianska filmkonsten.

Det blir också en solidaritetshandling för de brasilianska filmskapare som just nu är satta under en "ofantlig politisk press", skriver filmfestivalen i ett pressmeddelande.

Annons

"Det är ett dramatiskt kulturkrig som pågår i Brasilien just nu, med Jair Bolsonaro som huvudperson och filmen som primär arena", säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Ett femtontal filmer från Brasilien ska visas under festivalen, däribland "Bacurau", Kleber Mendonça Filhos och Juliano Dornelles allegoriska neovästern, som slagit publikrekord i hemlandet, bland annat för att det ansetts vara en motståndshandling att köpa en biljett.

Göteborg filmfestival äger rum 24 januari – 3 februari 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons