unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Foto: Alastair Grant/AP/TT

I ett brev till May skriver Labourledaren Jeremy Corbyn att samtalen har "nått vägs ände" och att han inte har förtroende för att den konservativa regeringen kan kunna säkra ett avtal som de både eventuellt skulle ha slutit, på grund av premiärministerns eroderade auktoritet.

"Den växande svagheten och instabiliteten i din regering innebär att det inte går att lita på att det som vi skulle kunna komma överens om går att genomföra", skriver Corbyn.

Samtalen inleddes för drygt sex veckor sedan, i hopp om att nå en överenskommelse mellan landets två största partier och därmed säkra en majoritet i parlamentet för det brexitavtal mellan May och EU som redan röstats ner tre gånger.

– Det är en mycket allvarlig utveckling och en väldigt negativ utveckling tyvärr, kommenterar Irlands premiärminister Leo Varadkar oförmågan att nå en kompromiss i en intervju med det irländska etermediebolaget RTÉ.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Oaptitliga" alternativ

När kollapsen var ett faktum konstaterade Corbyn att han bedömer att chanserna är obefintliga att parlamentet ska godkänna ett förslag till brexitavtal före slutet av juli. Enligt honom har den konservativa regeringen inte varit villig att ändra sig på någon punkt under samtalen.

Källor inom Theresa Mays kansli låter hälsa att om något avtal inte antas av parlamentet innan sommaren är slut så kommer de alternativ som återstår att vara "betydligt mer oaptitliga".

En framstående Labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning nu rycker närmare.

– Det finns bara två sätt att komma ur brexitkrisen. Det ena är att parlamentet accepterar ett avtal eller så vänder vi oss åter till det brittiska folket och ber dem att välja igen, sade labourledamoten Hilary Benn till BBC timmarna innan Corbyns brev till May offentliggjordes.

Johnson ny favorit

Det är snart tre år sedan som en majoritet av britterna i en folkomröstning röstade för brexit, det vill säga att lämna EU. Theresa May har meddelat att hon avgår om parlamentet godkänner hennes brexitavtal i juli, men hon har inte sagt vilket datum det kan ske.

Sedan den tidigare utrikesministern Boris Johnson bekräftat att han tänker kandidera till posten har han snabbt blivit det mest populära alternativet bland sina Torykamrater.

Runt 39 procent av medlemmarna stödjer Johnson, enligt en ny opinionsundersökning rapporterar . På en andra plats kommer Dominic Raab med 13 procents stöd.

Men ett slut för May innebär inte nödvändigtvis ett slut för hennes brexitavtal, påpekar Simon Usherwood, som är verksam på institutionen för politik vid University of Surrey.

– Det förblir den enda planen som EU har godkänt och det finns inga indikationer på att de kommer vilja omförhandla den med en ny premiärminister, säger han till AFP.

Läs mer

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Krönika

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Östers dröm om allsvenskt kval lever. Tack vare en stark 2–1-seger mot Brage – och ett mål av en före detta Moheda-spelare som numera representerar Västerås...

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

Fotbollslördag

Öster tog tre poäng mot Brage – matchen minut för minut

SMP liverapporterade från matchen.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”