Annons

Bulgarisk njurhandelsring sprängd

Bulgarien • Publicerad 14 september 2019
Bulgariska myndigheter slog till mot misstänkt Illegal handel med njurar. På bilden föremål som används vid njurtransplantation. Arkivbild.
Bulgariska myndigheter slog till mot misstänkt Illegal handel med njurar. På bilden föremål som används vid njurtransplantation. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Bulgariens rättsvårdande myndigheter har sprängt en misstänkt kriminell organisation som ska ha rekryterat fattiga och skuldsatta personer och fått dem att sälja sina njurar för transplantation.

Tre män och en kvinna åtalas för den misstänkta handeln.

Annons

Transplantationerna utfördes i Turkiet med förfalskade handlingar där det stod att donator och mottagare var nära släkt, enligt åklagare. Minst fem transplantationer har genomförts sedan februari, och ytterligare två mottagare köade.

Patienterna betalade mellan 50 000 och 100 000 euro för transplantationen (mellan drygt en halv miljon och en miljon kronor). Donatorerna fick mellan 5 000 och 7 000 euro efter operationen.

Bara 22 njurtransplantationer hade utförts i Bulgarien hittills i år, medan drygt 1 000 personer står i kö.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons