Annons

Bunkring av tomater får handlare att se rött

Storbritanniens stora livsmedelskedjor rasar mot den brittiska regeringen. För att undvika att hyllorna gapar tomma i matbutikerna efter brexit kräver den att butikerna ska bunkra upp med alltifrån köttpajer till sallad.
Handlare beskriver regeringen som världsfrånvänd och vädjar till kunder att ha överseende med ett begränsat utbud.
Brexit • Publicerad 8 september 2019
Kanske kommer britter inte hitta allt de man kan tänkas vilja ha i matbutiken efter den 31 oktober. Arkivbild.
Kanske kommer britter inte hitta allt de man kan tänkas vilja ha i matbutiken efter den 31 oktober. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Det tänkbara scenariot är välkänt vid det här laget. När väl brexit blir av kommer lastbilarna med tomater från Spanien, sallad från Nederländerna och äpplen från Italien att fastna vid gränsen. Flaskhalsarna i transportflödet riskerar att försena leveranser med brist på många färskvaror som följd.

För att inte britterna ska stå utan sin tomatsalsa på fredagar anser regeringen och ministern Michael Gove, ansvarig för att planera inför ett avtalslöst brexit, att landets livsmedelskedjor måste utöka sina lager.

Handlare ilsknar till

Annons

Gove lovade i veckan att det inte skulle råda någon brist på färskvaror efter den 31 oktober, då det är tänkt att Storbritannien ska lämna EU, och hävdade samtidigt att tomma hyllor skulle vara ett resultat av handlare som inte ansträngt sig tillräckligt.

Ministerns uttalanden har fått höga chefer på bland annat Tesco och Sainsbury´s, två av landets största livsmedelskedjor, att ilskna till.

– Den stora frågan är vem som bär ansvaret att förse Storbritannien med mat om det blir en blockad, säger en chef som inte vill uppge sitt namn.

– Att skydda vår verksamhet från konsekvenserna av brexit är en sak. Men när man säger saker som "vad gör ni för att säkra landets tillgång till mat", då börjar vi röra oss bortom vad som är rimligt.

Ingen risk för hunger

Storbritannien importerar ungefär hälften av all mat som säljs och en tredjedel kommer från EU-länder. Men under hösten ökar importen, åtminstone på vissa varor. Men även om butikshyllorna kanske kommer vara glesare efter den 31 oktober är det inte särskilt troligt att Storbritannien drabbas av en storskalig brist på livsmedel, säger den anonyme chefen.

– Jag tror inte att det finns någon risk för att britter kommer att vara hungriga, men frågan är om de kommer att kunna äta precis vad de vill när det gäller färskvaror.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons