Annons

Danskt klamydiavaccin fungerar på människor

Danska forskare har tagit ett steg på vägen mot att ta fram ett vaccin mot den vanligaste könssjukdomen i Sverige. För första gången har vaccin mot klamydia testats framgångsrikt på människor, skriver danska medier.
Forskning • Publicerad 13 augusti 2019
När det nya vaccinet kommer ut på marknaden föreslås det tas i samband med HPV-vaccinering. Arkivbild.
När det nya vaccinet kommer ut på marknaden föreslås det tas i samband med HPV-vaccinering. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Statens Serum Institut har i samarbete med Imperial College i London testat det danska vaccinet på 35 brittiska kvinnor. Vaccinet fungerade som önskat på samtliga och forskarna kallar resultatet för ett genombrott.

– Det fungerade precis som vi hade hoppats, säger Frank Follmann, avdelningschef på Statens Serum Institut till DR.

Annons

Vaccinet kommer nu att testas på fler personer. Förhoppningen är att vaccinet kommer ut på marknaden om mellan fem och sju år.

Studien publiceras i tidskriften The Lancet Infectious Diseases.

Förra året rapporterades 32 006 fall av klamydiainfektion i Sverige. Det är dock mycket vanligt att sjukdomen inte ger några symtom. Antalet fall har minskat i Sverige sedan 2015. Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till äggledarinflammation och bitestikelinflammation, som i sin tur innebär risk för sterilitet och utomkvedshavandeskap.

Vaccinet föreslås ges till pojkar och flickor före sexualdebuten, gärna i samband med HPV-vaccinering.

Årligen drabbas 131 miljoner människor världen över av sjukdomen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons