Därför går det så bra för Biden
1. Lockar afroamerikanska väljare.
Bidens kampanjstab har hela tiden hävdat att hans kampanj skulle ta fart när primärvalssäsongen rör sig mot delstater med en hög andel afroamerikaner, enligt Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire. Staben har visat sig få rätt, och Biden gick framförallt starkt i South Carolina i helgen, där en större del av befolkningen är afroamerikaner.
2. Vändningen i South Carolina.
Joe Bidens seger i South Carolina blev betydande – nästan varannan röst lades på den före detta vicepresidenten. Det gjorde att Biden fick rejäl medvind. Att andra kandidater därmed hoppade av gör så klart att färre personer slåss om väljare, vilket verkar ha gynnat Biden.
3. Får stöd av tunga namn.
Biden fick en rejäl skjuts framåt när den inflytelserike svarte kongressmannen James Clyburn ställde sig bakom honom inför primärvalet i South Carolina. En majoritet av väljarna i delstaten säger sig enligt en vallokalsundersökning ha påverkats av det
Segern i South Carolina gjorde i sin tur att ett par tunga namn i Virginia, en av supertisdagens delstater, ställde sig bakom honom: kongressledamoten Bobby Scott och tidigare guvernören Terry McAuliffe.
När Pete Buttigieg och Amy Klobuchar hoppade av nomineringsloppet gav de dessutom sitt stöd till Biden.
– Jag tror att Bidens vinst (i South Carolina) utkristalliserade saker och ting för många demokrater. Det ledde till en kaskad av stöd från före detta aspiranter och nyckeldemokrater som tidigare avvaktat, säger Galdieri.
– Om du var en demokrat som kliat dig i huvudet och undrat vem du skulle rösta på så tror jag att det sände ett starkt budskap.
4. Misstro mot Sanders.
Många inom Demokraternas ledarskap tror inte att Bernie Sanders kan besegra Donald Trump i ett val. Vermontsenatorn och den självutnämnde demokratiska socialisten anses i vissa läger för radikal och för långt ut till vänster, och tros kunna skrämma bort mittenväljare.
– Jag tror att de oroar sig för att om man sätter Sanders som kandidat så förlorar man inte bara presidentskapet, utan dessutom förhoppningen om att få majoritet i senaten, säger Galdieri.
5. Bloombergs svaga debattinsatser.
Miljardären och tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg försökte ge sig in i loppet om kandidatnomineringen på supertisdagen. Men satsningen verkar inte ha gått hem, bland annat på grund av svaga insatser i debatter. Galdieri tror att hans potentiella väljare då i stället valde att lägga sin röst på Biden.
– Jag tror att många var öppna för att rösta på Bloomberg, men när de såg honom i verkligheten på debattscenen och såg honom attackeras av andra demokrater, framför allt Elizabeth Warren, så tror jag (att de ändrade sig) och att Bloomberg kände att han inte kunde hämta sig, säger Galdieri.