Annons

Datainspektionen granskar Region Uppsala

Data • Publicerad 3 september 2019
Akademiska sjukhuset i Uppsala tar emot patienter från andra länder som är i behov av specialistvård. Arkivbild.
Akademiska sjukhuset i Uppsala tar emot patienter från andra länder som är i behov av specialistvård. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson /TT

Datainspektionen granskar Region Uppsala efter att det blivit känt att Akademiska sjukhuset skickat okrypterad information om patienter till andra länder. rapporterar att det kan röra sig om upp till 10 000 utländska medborgare som fått sina sekretessbelagda uppgifter skickade över nätet utan skydd.

Varje år tar Akademiska sjukhuset emot patienter från drygt 45 länder. Anne Nilsson är chefsjurist vid Region Uppsala och hon säger till Dagens Nyheter att det finns regler om att inte skicka journaler över öppna nät, men att vid tillfället som detta skedde så fanns det ingen funktion för att kryptera mejlen. Det ska nu vara infört.

Datainspektionen kommer nu att undersöka vilket stöd man haft för att skicka patientuppgifter okrypterat. Myndigheten kräver även svar från Region Uppsala om huruvida de gör systematiska och återkommande kontroller kring obehörigas möjlighet att komma åt personuppgifter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons