1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De gästar "Carolas advent"

Från Mariette till Plura.
Carola Häggkvist bjuder in till en stjärnspäckad julnedräkning i sin första tv-serie, "Carolas advent".
Carola Häggkvist bjuder bland annat in Mariette Hansson och Måns Zelmerlöw till sin tv-serie "Carolas advent.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Carola Häggkvist har genom åren satt upp julshower runt om i landet och släppt flera skivor på samma tema. Den första, "Julefrid med Carola", kom ut redan 1983 – samma år som den då 16-åriga schlagerartisten vann Melodifestivalen med "Främling".

Även i hennes nya tv-serie har högtiden en central roll. Hon kom själv på idén till "Carolas advent", som förutom sångframträdanden också bjuder på matlagning och pyssel.

– Jag var nyfiken på var traditioner kommer från, med första, andra, tredje och fjärde advent. Vad firar man i kyrkan då? säger Carola Häggkvist, och beskriver serien som en okomplicerad och naturlig idé.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Sjunger med förebilden

I programmet kommer åtta artister att gästa Carolas julfirande: Sanna Nielsen, Andreas Johnson, Måns Zelmerlöw, Mariette Hansson, Plura Jonsson, Uno Svenningsson, Charlotte Perrelli och Anders Bagge. I varje avsnitt kommer huvudpersonen själv att göra ett eget soloframträdande.

Det är fortfarande bara oktober när programmet spelas in, men Carola har inga problem med att komma i julstämning, när som helst, var som helst.

– Jag har spelat in julsånger i Betlehem när det har varit sommar, vinter, höst och vår. Jag kan komma i julstämning, säger hon.

Mariette Hansson hade Carola som en av sina första förebilder, och minns att hon hade låten "Hej mitt vinterland" på vinylskiva. Nu sjunger de låten "O come, all ye faithful" ihop.

– När hon såg mig i ögonen var det bara som att "va, händer det här?" Jag är så glad, säger Mariette Hansson strax efter att hon klivit av scenen.

Blicken förstörde

Hon var inte den enda som hade svårt att möta den tidigare Eurovisionvinnarens blick. När Carola gick fram till Uno Svenningsson på scenen tappade han helt texten, och de fick ta om inspelningen.

– Hon tittade mig djupt i ögonen och då kom jag av mig, berättar Uno Svenningsson.

Måns Zelmerlöw har sjungit ihop med Carola Häggkvist flera gånger, den första år 2007 på Victoriadagen.

– Då var jag väldigt ung och det var hur stort som helst att sjunga med Carola. Det var väldigt nervöst och jag var rätt så kass. Sedan har det blivit bättre varje gång, säger han.

Plura Jonsson berättar att han knappt träffat Carola tidigare. Nu sjunger de "Nu tändas tusen juleljus" ihop.

– Man tänker sig inte Plura och Carola direkt, att det ska funka. Men det har funkat mycket bättre och lättare än jag trodde att det skulle göra. Hon är väldigt bra på att anpassa sig efter min förmåga, säger Plura Jonsson.

Att sjunga jullåtar ihop med andra beskriver Carola Häggkvist som "någonting mycket större än oss själva". Hon tror själv på julens budskap, och ser liknande tendenser i andra när det närmar sig december.

– Jag tror att folk är mer öppna för det här himmelska när julen kommer, man blir varmare och snällare och man vill ha tro, säger Carola Häggkvist och fortsätter:

– Många går till kyrkan under jul och jag tycker att det är bättre än ingenting alls.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.