Annons

Det här innebär en pandemi

Det nya coronaviruset klassas nu av WHO som en pandemi. Vad innebär det?
Coronaviruset • Publicerad 11 mars 2020

Mer än två månader efter det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset i den kinesiska storstaden Wuhan klassar Världshälsoorganisationen (WHO) nu utbrottet som en pandemi.

En epidemi innebär att många människor i ett område på kort tid insjuknar i samma sjukdom. En epidemi som har spridits över flera världsdelar kallas för pandemi.

Annons

– För att det ska klassas som en pandemi ska det ha kommit igång en kontinuerlig spridning över egentligen alla kontinenter, men åtminstone över två, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ny typ av smitta

För att en sjukdom ska kunna spridas så mycket behöver det dessutom vara en helt ny typ av smitta.

– Det förutsätter att det är en ny sjukdom som vi inte har någon immunitet mot i befolkningen överhuvudtaget, att det är något vi inte har stött på tidigare. Så alla kan mer eller mindre bli sjuka av det. Dessutom måste det vara något som är hyfsat smittsamt.

TT: Har vi en epidemi i Sverige?

– Nej, det har vi inte, säger Tegnell.

Den stora skillnaden på en pandemi och en epidemi ligger i hur myndigheter och sjukvård agerar. Vid en etablerad pandemi med spridning i Sverige försöker man inte längre minska spridningen mellan länder, utan fokuserar i stället på att minska effekterna inom varje land.

– På engelska säger man att man går från containment to mitigation, från inneslutning till att försöka minska effekterna så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

Under 1900-talet inträffade tre stora pandemier: Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong-influensan. Även influensan A(H1N1), den så kallade svininfluensan, som påträffades för första gången under våren 2009 orsakade en pandemi.

Sprids ofta av fåglar

Historiskt så har de influensavirus som orsakat pandemier ofta haft sitt ursprung i virus bland fåglar.

I Sverige finns det särskilda pandemiplaner i alla regioner, berättar Anders Tegnell.

Annons

– Det kommer att innebära att man inom sjukvården behöver göra rätt stora omställningar av sin verksamhet för att kunna ta hand om många nya sjuka. Exakt hur mycket får vi se. Vid svininfluensan behövdes det mindre sjukvård än man trodde innan, och hur det blir nästa gång vet vi inte. Det viktigaste är att man har planer på plats för att kunna ställa om på ett bra sätt, säger han.

TT: Hur ska man som privatperson agera vid en pandemi?

– I grunden så förändrar det inte så mycket. Det är viktigt att lyssna på olika myndigheter och följa de råd som ges. Det grundläggande är att vara noga med handtvätt och personlig hygien för att minska smittspridning, säger Anders Tegnell.

Källa: Nationalencyklopedin, Folkhälsomyndigheten

Rättad:I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur lång tid som gått sedan de första fallen i Kina.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons