Åttonde raka för Dif: Vi är sjukt svårslagna

Åttonde raka segern – och elfte i följd på hemmais.
SHL:s formstarkaste lag Djurgården hade inga större bekymmer att utöka sin svit mot Växjö.
Ishockey • Publicerad 13 februari 2020
Sebastian Strandberg firar sitt 2–0 mål i matchen som Djurgården vann mot Växjö med 4–1.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är först på senare tid som Djurgården har börjat leva upp till förhandstipsen inför säsongen där de mesta mästarna pekades ut som en tydlig guldkandidat.

Fjolårsfinalisten slogs snarare för överlevnad än någon topplacering när halva seriespelet var avverkat – men efter att ha vunnit över Växjö, och därmed säkrat elfte raka segern hemma på Hovet, är Djurgården återigen ett topplag att räkna med.

– Vi har hittat vår identitet efter jul och nyår. Vi har ett grymt lag. Det gäller bara att få detaljerna att stämma, säger Sebastian Strandberg – som dock inte tycker insatsen mot Växjö var något att skryta med.

Efter en avvaktande inledning var det Mattias Guter som bröt dödläget när han med knappt fyra minuter kvar av den första perioden styrde upp Patrik Berglunds passning i nättaket.

Storspel av Svedberg

Ledningsmålet tillkom i powerplay – och när hemmalaget fick inleda även den andra perioden i samma spelform small det igen. Den här gången var det Strandberg som, assisterad av norrmannen Michael Haga, prickade in 2–0 med ett rappt dragskott.

Växjö var dock inte ofarligt och radade upp den ena heta målchansen efter den andra. Problemet var bara att Djurgårdens Niklas Svedberg var nästintill omutlig mellan stolparna och parerade med en handfull publikinfriande räddningar.

– Vi ska vara nöjda att vi kommer ut ur den andra perioden med 2–0 då vi spelade väldigt oansvarsfullt, säger Strandberg.

I stället för reducering gick hemmalaget ifrån till 3–0 i tredje, detta när Niclas Bergfors stötte pucken i mål efter en läcker framspelning av just Strandberg.

– Alltid kul att vara med och bidra men matchen i sig var verkligen inget större spektakel från vår sida. Det var ganska så slätstruket. Men det är starkt att vinna trots att vi spelar mindre bra.

Ingen nolla

Mycket talade för att Svedberg skulle hålla nollan för sjätte gången den här säsongen, vilket hade varit flest av samtliga målvakter i SHL, men icke. När bortalagets Jacob Micflikier fick chansen att dra på ett slagskott från nära håll gjorde kanadensaren inget misstag och Svedberg fick kapitulera.

– "Sved" var grym i dag igen och i en sån här match tycker man att han förtjänar att hålla nollan. Det var vi skyldiga honom egentligen, säger Strandberg.

Målet var dock av akademisk betydelse. Djurgården höll undan, vann med 4–1 efter att Patrik Berglund gjort matchens sista mål i tom kasse och SHL:s formstarkaste lag står nu på åtta raka segrar.

Hur långt det kan räcka i vårens slutspel? Riktigt långt, tror Strandberg.

– Som vi har spelat under en längre period så är vi sjukt svårslagna. Det känns som att det ska mycket till för att någon ska slå oss över sju matcher. Det är alltid en härlig känsla.

Djurgården ligger fyra i SHL, på samma poäng som trean Färjestad och tvåan Frölunda. Tyngre går det för Växjö som nu har fyra raka förluster och huserar på en blygsam elfteplats.