Näbbvalar förbryllar i Bohuslän
I söndags räddades tre näbbvalar som strandat i Åbyfjorden, nära djurparken Nordens ark i Sotenäs kommun. Privatpersoner och personal från parken hjälptes åt att knuffa ut valarna från strandkanten till djupare vatten.
– De fick loss valarna, som simmade mot fjordens mynning, säger Fredrik Gröndahl.
På kvällen samma dag hittades dock en död näbbval i Åbyfjorden. På måndagen observerades en näbbval som bedömdes vara sjuk, eller döende, vid Skredsvik långt inne i Gullmarsfjorden.
– Den låg på sidan, flämtade och verkade inte må bra, säger Fredrik Gröndahl, som själv fotograferade valen.
På grunt vatten
Valen låg på bara en halvmeters djup, och experter gjorde bedömningen att man inte skulle stressa den ytterligare genom att försöka bogsera ut djuret.
På tisdagsmorgonen var valen vid Skredsvik borta.
– Vattenståndet gick upp, så det är möjligt att den kunnat ta sig ut, säger Gröndahl.
Alla dessa valar var av samma art, Sowerbys näbbval. Men det är inte säkert att den strandade valen i Gullmarn var en av de tre som sågs dagen innan vid Nordens ark. Det är cirka fem mil sjövägen mellan de två platserna.
Fyra meter
Valen som hittades död i Åbyfjorden tas nu om hand av Naturhistoriska riksmuseet.
– Det är en nästan fullvuxen hona, lite mer än fyra meter lång, säger Daniela Kalthoff, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Vikten bedöms till omkring 750 kilo. Enligt Kalthoff verkar valen undernärd, och den hade också skador när den hittades.
Varför valen dog är förstås en fråga forskarna nu söker svar på. Valar är däggdjur som behöver luft. Ett sjukt djur, som inte orkar simma, kan gå nära land för att hålla sig vid ytan och andas – men riskerar då att stranda och inte komma ut igen.
Ett par teorier som framförts är att valarna kan ha fått i sig plastskräp som funnits i havet, eller att de kan ha skrämts av något ljud under vattenytan ute till havs.
Lång nos
Näbbvalar har, som namnet antyder, en lång och näbbliknande nos. Det finns 18 arter i världens hav.
Nordlig näbbval är den som oftast dyker upp i svenska vatten. Sowerbys näbbval är mycket sällsynt.
– Senast sågs en i Östersjön för några år sedan.
– Det är en oerhörd raritet att tre-fyra stycken kommit in nu, säger Fredrik Gröndahl, som även är lektor i vatten- och miljöteknik vid KTH i Stockholm.