Ännu en dömd för regaliestöld i Strängnäs
Straffet är kortare än straffvärdet, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande. Det beror dels på att mannen nyligen dömts till ett flerårigt straff för annan brottslighet, dels på att mannen "bidragit till att föremålen kunnat återfinnas".
Den nu dömde mannens dna hittades på de stulna föremålen, vilket tingsrätten anser är det starkaste beviset mot honom. Men mannen förnekar att han varit deltaktig i stölden och säger att hans dna hamnade på föremålen när han såg till att de kunde återfinnas.
"Det framstår som en efterhandskonstruktion", säger rättens ordförande Lennart Christianson, enligt pressmeddelandet.
Knyts till båt
Tingsrätten bedömer också att mannen är knuten till en båt som gärningsmännen sannolikt använde för att ta sig från Strängnäs. En person som bogserade den båten samma dag som stölden har fått en betalning från mannens telefon med ett ”Tack”.
26-åringen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats.
En 22-årig man har redan dömts till 4,5 års fängelse för stölden av begravningsregalierna.
Tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, stals ur en förstärkt monter som stod avsides i ett rum i domkyrkan. Kvar i montern fanns två spiror och ytterligare ett guldäpple. Föremålen användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.
Innan årsskiftet
När regalierna återfanns på en parkering i Åkersberga var regalierna tilltufsade av den oömma behandling de utsatts för under och efter stölden. Det pågår nu arbete med att återställa dem till bästa möjliga skick och hos Strängnäs domkyrkoförsamling är förhoppningen att de åter ska vara på plats innan årsskiftet.
"Nu ser vi fram emot att åter få ställa ut föremålen i Strängnäs domkyrka, där de hör hemma", säger domprost Christofer Lundgren, enligt ett pressmeddelande.