Annons

Dorsin: Man kan bli pensionär på "Solsidan"

När "Solsidan" återkommer med en ny säsong är allting tillbaka på ruta ett. Precis som det brukar vara i verkliga livet, enligt Felix Herngren.
Tv • Publicerad 6 september 2019
Henrik Dorsin, Josephine Bornebusch och Felix Herngren under inspelningen av den nya säsongen av "Solsidan".
Henrik Dorsin, Josephine Bornebusch och Felix Herngren under inspelningen av den nya säsongen av "Solsidan".Foto: Magnus Andersson/TT

På väg mot inspelningsplatsen för den nya "Solsidan"-säsongen finns en solblekt skylt för en vikingaby. Väl framme springer ett gäng unga statister runt i en stenlabyrint, på marken ligger stockar. Det är Henrik Dorsins rollfigur Ove Sundberg som har tagit initiativ till utflyktsplatsen, som visar sig vara i dåligt skick. Felix Herngrens rollfigur Alex är skeptisk till aktiviteten.

Kamerorna rullar medan Henrik Dorsin håller i en stor plastklubba och ropar: "Gnällsnorre, kom hit och rulla lite stock". Samtidigt springer Josephine Bornebusch fram och tillbaka mellan skådespelarna och monitorerna.

"Det är livsfarligt"

Annons

Hon debuterade som långfilmsregissör förra året med "Lassemajas detektivbyrå" och regisserar nu sina första "Solsidan"-avsnitt. Men några större konstnärliga friheter tänker hon inte ta sig. "Det är livsfarligt", utropar hon.

– Det är ett ganska självgående tåg det här, man försöker mest finnas där som något slags stöd. Alla känner sina karaktärer väldigt bra efter de här åren.

Långfilmen "Solsidan" såg till en början ut att vara slutet för komediserien, som har sänts på TV4 sedan 2010. Men under filmproduktionen tändes en ny gnista hos skådespelarna, och nu står det klart att det blir minst tre säsonger till.

– Vi konstaterade vid sminket i dag att man känner sig trygg i sin prestation på ett annat sätt tack vare filmen, som var lite allvarligare. Den tonen har droppat över på den här omgången, säger Henrik Dorsin.

Nya skådespelare

Efter långfilmen, som bland annat tog upp skilsmässa och ofrivillig barnlöshet, är allting tillbaka till det normala i det (övre) medelklassområdet i Saltsjöbaden.

Alex (Felix Herngren) och Anna (Mia Skäringer) är tillsammans igen. Ove och Anette Sundberg (Henrik Dorsin och Malin Cederbladh) har fått tillökning – i form av Freddes (Johan Rheborg) biologiska halvbror.

Dessutom får Fredde och Mickan konkurrens när det till synes perfekta paret Kennebys flyttar in i grannskapet, spelade av Peter Apelgren och Katia Winter. "Solsidan" har många gånger plockat in samtida problem i komediserien, den här gången är klimatångest på tapeten.

Kennebys sätter nämligen miljöengagemang och volontärarbete högre än materiell framgång.

– Helt plötsligt känner Mickan att det här med att resa mycket faller ganska platt, de blir konkurrenter på en annan nivå, säger Josephine Bornebusch.

"Pensionär på 'Solsidan'"

Trion är överens om att det intressanta sker när rollfigurerna, i sann sitcom-anda, får reagera välbekant på utomstående hot.

Annons

– Ofta tycker jag att det är så i livet, folk går i terapi, går på smällar och allt möjligt, ett år senare är de där igen och trasslar med samma problem. Vi vanliga människor är inte bättre än en sitcom. Det är bara på film som folk utvecklas och börjar helt nya liv, säger Felix Herngren.

Vad som händer efter de tre kommande säsongerna återstår att se.

– Man kan bli pensionär på "Solsidan", barnen flyttar hemifrån och det skapar problem, säger Henrik Dorsin, och påpekar att tv-serien "Glamour" som drog i gång 1987 sänds än i dag.

"Solsidan" har premiär den 6 oktober på Cmore och den 20 oktober på TV4.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons