Annons

Dramaten når inte jämställdhetsmål

Teater • Publicerad 4 december 2017
Dramaten saknar kvinnliga regissörer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dramaten lyckas inte nå det jämställdhetsmål de satt för 2017. Inför årets slut är bara tre av elva regissörer på Stora scenen kvinnor.

– Det gör mig både upprörd och besviken. Jag tror inte att någon arbetsplats mår bra av alltför kraftig snedfördelning, säger regissören Jenny Andreasson till Sveriges Radios Kulturnytt.

Annons

Kvinnliga regissörer arbetar ofta på de mindre scenerna trots att Dramaten har som mål att det ska vara jämställt bland regissörerna på varje enskild scen. Enligt Dramatenchefen Eirik Stubø är det svårt att få kvinnor att regissera på Stora scenen.

– Jag ser att vi ibland börjat med en idé för Stora scenen och hamnat på en mindre scen. Jag tror att det lika mycket handlar om lust, vilket material man vill göra, och vad man är angelägen om att berätta för berättelser, säger han till Kulturnytt.

Han framhåller att Dramaten ska vara ett föredöme gällande jämställdhet men att bristen på kvinnliga regissörer på Stora scenen inte är ett stort problem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons