Annons

Drogtestet som ändrade hennes liv

Ett samtal på jobbet en lördagmorgon för fem år sedan blev räddningen. I dag är Marie drogfri, jobbet är kvar och hon har fått barnen tillbaka.
Arbete • Publicerad 8 september 2019
Marie fastnade i drogtestet. Men det blev också hennes räddning.
Marie fastnade i drogtestet. Men det blev också hennes räddning.Foto: Pernilla Wahlman / TT

En trasslig hemmiljö, misshandel, hasch och alkohol och barnen ifråntagna. Livet var tungt, så när Marie vid 36 års ålder åkte fast i ett oannonserat drogtest på sin arbetsplats blev det hennes räddning.

En vecka efter testet kom beskedet från företagshälsovården, de hade hittat spår av droger, hasch. Hon blev direkt erbjuden behandling av arbetsgivaren och hon tvekade egentligen aldrig.

Gjorde vad som helst

Annons

Hon hade redan förlorat barnen.

– Jag måste rädda jobbet, jag tackade ja till vad som helst, säger Marie som är tacksam för hur kollegor och chefer ställde upp.

– Jag har en fantastisk arbetsgivare, säger hon.

Åtta veckors behandlingshem och eftervård ytterligare ett drygt år. Hon har varit skör, men har haft ett jobb att gå till. Och de tre barnen har hon fått tillbaka.

– Det tog två år att få ihop vardagen igen, säger Marie vars hela vuxna liv präglats av alkohol och hasch.

Hon får fortsätta att kämpa, men har bestämt sig – inga mer rusmedel.

– Livet stannar upp när man blir beroende.

Eget ansvar

Och det är väldigt lätt att hitta skäl att fly bort med droger och alkohol. Hon beskriver hur hon skyllde på sin mamma för att förklara sina drogproblem, när hon insåg att hon gjorde likadant gentemot sina egna barn.

– Sluta skylla på andra, man har ansvar själv, det fick jag höra på behandlingen, säger hon.

Om drogtester på arbetsplatserna har hon mest positivt att säga i dag, det räddade henne. Hennes alkoholmissbruk tror hon att omgivningen egentligen såg. Men hasch och andra droger är så skambelagt, så det blundas det för och ingen vågar fråga, resonerar hon.

Annons

Marie heter egentligen något annat.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons