Annons

Durmaz om konstgräs: "Inte fotboll för mig"

Jimmy Durmaz kallar Sveriges EM-kvalmöte med Färöarna för "intressant".
Sedan slår mittfältaren fast:
Fotboll • Publicerad 4 september 2019
Jimmy Durmaz gillar inte att fotboll spelas på konstgräs: "Det är inte fotboll för mig", säger mittfältaren.
Jimmy Durmaz gillar inte att fotboll spelas på konstgräs: "Det är inte fotboll för mig", säger mittfältaren.Foto: Claudio Bresciani/TT

Mittfältaren konstaterar att de flesta lag som spelar borta mot Färöarna har haft tuffa matcher, och att det – trots tydliga kvalitetsskillnader – inte går att räkna med en enkel seger.

En stor anledning till det tror Jimmy Durmaz handlar om underlaget på Torsvöllur.

Annons

Och han är inte ensam i landslagstruppen om att inte gilla konstgräset som väntar på torsdagskvällen.

– Vi är många där inne som inte gillar det men det är så det är, det är bara att acceptera det, säger han.

"Ont i hela kroppen"

TT: Varför gillar du inte konstgräs?

– Det gör ont i hela kroppen efteråt. Det är inte fotboll för mig, fotboll är naturgräs. Det är det jag är uppväxt med och det är så det är i hela Europa, och det är så man vill spela. Det är en helt annan fotboll på konstgräs kontra naturgräs, säger han.

TT: Vad är det för skillnader?

– Det går mycket fortare på konstgräs, du kommer inte in i press på samma sätt som på vanligt gräs. Det är små detaljer som skiljer rätt mycket; det studsar konstigt… och sedan att det gör så ont efteråt.

Lagkaptenen Andreas Granqvist – helsingborgaren skadade ljumsken under en försäsongsmatch på konstgräs mot Kalmar FF – delar synen att det blir en helt annan fotboll och att underlaget sliter mer än vid spel på naturgräs.

– Det är helt andra stopp och start och vändningar på konstgräs, man får inte samma frånskjut och det är mer knäleder, fotleder, ryggen som tar stryk om man jämför med en vanlig naturgräsmatch. Man får ont på ställen som man inte får när man spelar på en gräsmatta, säger han.

Marcus Berg:

– Det är ingen favorit, speciellt inte när man blivit lite äldre. När jag var yngre och kunde träna på det hemma i Sverige var det okej. Nu var det ett tag sedan jag spelade match på konstgräs, men jag märkte (på tisdagens träning på Djursholms IP) att om bollen kommer lite fel är det svårt i sidledsförflyttningarna. Det var jäkligt speciellt.

Tankovic föredrar gräs

Annons

I förbundskapten Janne Andersson trupp är det bara Seattles Gustav Svensson och Hammarbys Muamer Tankovic som till vardags tränar och spelar på konstgräs, men inte ens Tankovic är någon stor supporter av underlaget.

– Jag föredrar faktiskt en fin gräsmatta alla dagar i veckan före en konstgräsmatta, säger han.

Mittfältaren tror dock inte underlaget kommer att spela någon roll den här gången, utan att det är kvalitetsskillnaderna som kommer att vara avgörande och att förbundskapten Janne Andersson därför ska ta sig an matchen som vilken som helst.

Och det är precis vad Andersson själv är inne på.

– Det är inte så att konstgräset i sig ändrar något radikalt hur vi ska agera, säger han.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons