Duterte tonar ned nya krämpor

Filippinerna • Publicerad 7 oktober 2019
Filippinernas president Rodrigo Duterte har drabbats av en nervsjukdom. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte har drabbats av en nervsjukdom. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Filippinernas president Rodrigo Duterte har drabbats av en ny sjukdom, men tonar ned att det skulle vara någon stor fara med honom.

Vid ett besök i Moskva i helgen berättade Duterte för filippinier som är bosatta där att han just diagnostiserats med en sällsynt neuromuskulär sjukdom som får hans ena ögonlock att hänga.

Den 74-årige hårdföre ledaren har tidigare, med en skämtsam ton, sagt att han kanske inte överlever sin mandatperiod, som tar slut 2022. Det har rapporterats att han har ryggproblem, migrän, en sjukdom i matstrupen, samt Bürgers sjukdom, en kärlsjukdom som främst drabbar rökare.

Duterte är känd för att göra många framträdanden och hålla långa och hetlevrade tal. Det har dock inte blivit lika många på senare tid och frågetecken har rests i hemlandet. Presidentens nära medarbetare och talespersoner försäkrar dock att det inte är något allvarligt och att Duterte tar väl hand om sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.